Върнаха търга за Халите в Русе в изходна позиция

0
Върнаха търга за Халите в Русе в изходна позиция
Снимка: Русе нюз

Заповедта на кмета на Община Русе Пламен Стоилов за откриване на процедура по провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на Градските хали от април 2013 г. бе отменена с решение на Върховния административен съд.

Още тогава документацията за конкурса предизвика сериозни полемики. Един от кандидатите, собственикът на хранителната верига „Пацони“ Пламен Здравков заяви,че 90% от потенциалните кандидати няма как да изпълнят някои от условията в конкурсните документи. Той бе категоричен, че в договора, който е част от тръжната документация, липсват условията, които са гласувани от Общинския съвет през февруари 2013 г. Така се стигна и до началото на съдебния спор по жалба на „Пацони маркет” ЕООД.

По този повод от Административния съд в Русе спряха временно процедурата, но през юли 2013 г. жалбата бе отхвърлена.

В тази връзка обаче ВАС постановява, че спорни са "разписаните допълнителни изисквания към кандидатите, а именно всеки следва да представи годишен финансов отчет за 2010, 2011, 2012 год., доказващ годишен оборот за предходната година – не по-малко от 1 500 000 лв. и годишен финансов отчет, доказващ, че през последните три финансови години кандидатът има положителен финансов резултат, не по-малък от 800 000 лв. за всяка година поотделно". В условията е записано, че непредставянето на който и да е от двата документа е основание за недопускане на кандидата до участие в конкурса.

Анализирайки законодателството, ВАС намира за неправилен извода на Административния съд в Русе, че характерът на конкурса предпоставя правомощието на кмета на общината в хипотезата на оперативна самостоятелност законосъобразно да постави нови „специфични изисквания” към потенциалните участници в конкурса. Така с решението си от 7 април 2014 г., което е окончателно по казуса, магистратите от ВАС отменят решението на колегите си от Русе и на практика връщат цялата процедура в изходна точка.

Междувременно местният парламент прие Клуб „Олимпиец“ да продължи да разпределя средствата от наема на „Халите“ до намирането на нов наемател.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари