Валя Радева: 50 семейства от Русе командват съдебната система

0
Според статистиката Русе се слави с едни от най-крупните имотни измами с участието на чиновници, използващи служебното си положение.
Според статистиката Русе се слави с едни от най-крупните имотни измами с участието на чиновници, използващи служебното си положение.

След дълго разследване русенският адвокат Иван Пенчев Иванов е на подсъдимата скамейка. Той е обвинен, че е извършил имотна измама в особено големи размери в условията на продължаващо престъпление – сам и в съучастие с други лица е подпомогнал трето лице да извърши сделка с недвижим имот на стойност 66 498, 22 лева. Иванов според обвинението е знаел, че имотът е придобит чрез тежки умишлени престъпления.

Измамата била извършена на 2 юни 2009 година, когато пред нотариус фиктивно лице, представящо се с лична карта на името на Върбан Илиев, продава на сириеца Меджид Рустом и съпругата му Албена Денева-Рустом апартамент на ул. „Плиска” 83 в Русе. Парите били преведени по сметка на Иван Пенчев Иванов в качеството му на адвокат на продавача.

След година и три месеца обаче се разбира, че продавачът не е истинският собственик на имота. В хода на следствието се установява, че мистериозното лице, явило се на сделката пред нотариуса с лична карта с името Върбан Илиев, било закупило имота от друго фалшиво лице, представящо се за пълномощник на собственичката Росица Константинова, живуща в Италия.

Тройната „катастрофа” се осъществява с посредничеството на адвокат Иванов и негови съучастници. Парадоксът е, че последният купувач Меджид Рустом е чужденец, женен за българка, чийто баща е… бивш съдия-изпълнител, вече пенсионер. Измамниците са знаели, че Албена е дъщеря на известния в града Рачо Денев, но са имали самочувствието на недосегаеми. След като купувачът Рустом е осъден да предаде имота на истинския собственик, естествено, започва да си търси парите от него – Иванов е човекът, на когото е привел сумата, но адвокатът се измъква с номера, че бил дал парите на „клиента” си... Върбан Илиев. Проблемът е, че този „Върбан” с картата при нотариуса не е истинският Върбан. Съответно, изобщо не се казва Върбан Илиев, а Пламен Тодоров Пенчев. Според обвинението адвокат Иванов е поддържал у купувача пълно заблуждение и съзнателно го е вкарал в крими „сериала”, като му е нанесъл имотна вреда в особено големи размери.

В продължение на цели 5 години, докато се стигне до дело, измаменото семейство на Меджид и Албена разбират какво е ад на земята: първо загубват имота, а заедно с него - и допълнителните пари за извършените подобрения, след което собственичката ги осъжда да й изплатят наем за времето, в което са живели в жилището й.

В хода на разследването се установява, че престъпният замисъл възниква след едно писмо на Росица Константинова до неин близък, в което тя споделила, че има намерение да продава жилището си в Русе. Именно тази информация достигнала до измамниците и, необезпокоявани, те започват да търгуват апартамента. Семейство Рустом, без да подозират, са превърнати в марионетки в престъпния „театър на сенките”. Меджид и Албена не са пощадени от никого в тази история – нито в материален, нито в морален план. Русенци определят като цинизъм и факта, че 2 години след измамата, когато доста хора в града вече шушукат за нея, кариерата на облечения в юридическа власт и правоспособност адвокат Иван Иванов започва да расте. През 2011-а той дори е предложен и назначен за председател на Общинска избирателна комисия и десет дни, преди да го изправят като подсъдим, авторитетно представя пред Общински съвет-Русе новите общински съветници.

Според статистиката Русе се слави с едни от най-крупните имотни измами с участието на чиновници, използващи служебното си положение. Така че, когато се разчува, че Иванов най-накрая е подсъдим, хората ликуват. „Наказателно дело №430 по описа на Русенски окръжен съд за 2014 година беше лъч светлина за русенци и знак за някаква промяна, но, както се и очакваше, двамата адвокати на Иванов поискаха отлагане на делото и го получиха!”, клатят глави русенци и не вярват, че Иванов в крайна сметка ще бъде осъден.

Адвокат Иван Иванов в интервю:
Познавам единствено Върбан! Използван съм!



„Очаквам справедлив процес. Получил съм парите от продажбата на апартамента и съм ги предал, имам разписка. От всички подсъдими съм виждал единствено Върбан, който се оказа, че е измамил трима нотариуси с личната си карта. Неприятно ми е, но явно съм използван!”, казва подсъдимият адвокат в радиоинтервю. Този текст изглежда арогантно на фона на разкритието, че именно Върбан Илиев, когото Иванов твърди, че познава, е фалшивият „главен актьор” в сцените, разигравани пред нотариусите. Тук следва адвокатът да бъде попитан кой от Върбановците по-точно „познава” – истинския или фалшивия?!...

Юристи:
Делото е пълно с абсурди!


Нотариусът не е направил проверка за самоличност

„По преписката на това дело се установява, че основната грешка е при първия нотариус – Жанета Георгиева, която не е извършила съответната проверка – дали лицето Върбан Илиев е истинско. Жалко, че в престъпната схема има активно замесен колега адвокат. Смешното е, че след 4 години разследване на следствието, когато се заговаря не само за измама, но и за пране на пари, Окръжна прокуратура-Русе връща делото за доразследване. При изготвено обвинение, когато колегите, които са били ангажирани със случая, вече са очаквали обвинителния акт, прокуратурата е върнала делото за доразследване, за да бъде привлечено като отговорно лице, което е… починало! Става въпрос за една жена, която се е представяла за собственик на апартамента – играла е роля. Тази жена е била майка на пълномощника при първоначалната продажба на апартамента – човекът, който се сдобива с нотариален акт от същинската собственичка. Всичко е някакъв театър на абсурда, изпълнен с използването на процесуални хватки от самата прокуратура, за да не си свърши работата. Това е тъжна констатация, но е факт!”, коментират запознати с аферата юристи.

Майката на Албена – Валя Радева:
В Русе действа имотна мафия, а съда командват 50 семейства!



Ето как коментира случая майката на Албена – Валя Радева: „Има десетки измамени семейства в града, не е само нашето. Има дела, които се точат по 20 години. В Русе има случаи, в които няколко поколения от един род са се раждали в 100-годишни къщи и идва някой самозванец и им казва на тези хора, че къщата е „негова”! И най-странното е, че едни и същи прокурори и съдии ту казват на пострадалите, че са владелци на имота, ту ги отричат като такива и ги размотават с години ходене по мъките без резултат! Не са малко случаите, в които хората умират, без да са доживели справедливост! Една от причините е, че в Русе 50 семейства командват съдебната система. Когато се бориш сам срещу тази цитадела, си обречен на неуспех”. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари