Валентин Радев: Има два вида подводни мини, които убиват хора в радиус от 10 метра

0
По думите му експертите казват, че такива мини не стигат до брега
По думите му експертите казват, че такива мини не стигат до брега Видео: NOVA

По думите му експертите казват, че такива мини не стигат до брега

Мините в Черно море са по-скоро украински, но взети и пуснати от Русия. Завързват се с въжета и плуват под водата. Те са два вида - по-големи (20 кг взривно вещество, за кораби) и по-малки (3 кг, за противодействие на хора). И малката, и голямата убиват хора в радиус от 10 метра. Това каза за "Твоят ден" по NOVA бившият вътрешен министър Валентин Радев.

"В Румъния са открити около пет такива мини. Последната такава вероятно е била голяма, защото е взривена дига. По-голямата не е опасна за хора, тя е под водата, но разрушава кораби и лодки. Малката мина се нарича "речна" и представлява опасност за плувци и подводничари. За щастие няма такива мини, освен петте намерени в Румъния. Нека, който види нещо, което прилича на мина, кълбо с диаметър около 53 см или по-малко, с рогца отгоре, да сигнализира веднага на телефон 112", призова той.

По думите му експертите казват, че такива мини не стигат до брега. "Не е намерена такава мина в нашата акватория. Трябва да се увеличи наблюдението и да се патрулира с обострено внимание. Една мина може да се взриви и ако вълна я блъсне в брега", обясни още Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари