Ваксинационните паспорти отворят много врати, но и много въпроси

0
Поверителността на личните данни и опасността от дискриминация са сред основните предизвикателства
Поверителността на личните данни и опасността от дискриминация са сред основните предизвикателства Снимка: GETTY STOCK IMAGES

Поверителността на личните данни и опасността от дискриминация са сред основните предизвикателства

Когато ЕС обяви плановете си за „цифров зелен сертификат“ този месец, туристическият бранш в цял свят въздъхна с облекчение и надежда, че това може да спаси летния сезон. От началото на пандемията от коронавируса понятието „ваксинационен паспорт“ се разпространява глобално. Веднъж ваксиниран срещу COVID-19, чрез него човек може да представи доказателство за това и така да си осигури по-добри шансове за пътуване или достъп до услуги, които иначе са забранени по време на локдаун.

ЕС избягва термина „паспорт“ и затова лансира понятието сертификат. В основата му е залегналата идеята за създаването на единна европейска дигитална система, вероятно под формата на приложение за смартфон, в която да има данни за извършена ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от вируса за всеки нейн потребител. Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс заяви, че общ подход в целия ЕС към такъв сертификат ще „възстанови постепенно свободното движение“ в региона.

"Това също е шанс да повлияем на световните стандарти и да дадем пример чрез нашите европейски ценности като защитата на данните“, каза той по-рано този месец, предава Economic.

Различни индустрии по света се занимават с тези пропуски от месеци. IBM работи по цифрова здравна карта, която използва блокчейн технология, за да провери истинността на теста или сертификата за ваксината на човек. Walmart, която дори поставяше дози в магазините си, наскоро подкрепи призивите за ваксинационните сертификати.

Apple и Google по-рано си сътрудничеха при създаването на стандарти за проследяване на контактни хора с болни от коронавирус чрез смартфоните им. ЕС предложи технологичните гиганти да отново да си подадат ръка и да обединят усилия със Световната здравна организация (СЗО). Засега няма данни за предприети стъпи в тази посока, а СЗО дори отрича това.

Сега, когато разпространението на ваксините набира скорост, перспективата за тези паспорти или сертификати прикова вниманието на много различни индустрии.

Поверителност на данните

Авиационната и туристическата индустрии, които бяха силно засегнати от пандемията през последната година, изглеждат най-големите привърженици на идеята, която ще помогне за рестартирането на глобалните пътувания. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) представи своя „пропуск за пътуване“ в края на миналата година и стартира пробна версия със Singapore Airlines този месец.

Първоначално създадено, за да служи при представянето на доказателство за отрицателен тест, приложението ще бъде разширено, за да покаже и доказателство за ваксинация, според Катрин Качинска, помощник-директор на корпоративните комуникации в IATA. Качинска добавя, че IATA не подкрепя налагането на ваксини за пътуване, но вместо това индустриалната група разглежда приложението като един от начините да помогне за отварянето на международните пътувания.

В крайна сметка системата ще бъде интегрирана в собственото приложение на авиокомпанията, но трябва да има съгласуваност при начина, по който се пускат и експлоатират различни предложения за паспорти за ваксини, казва Качинска пред CNBC.

Работим в тясно сътрудничество с правителствата, защото трябва да се уверим, че нещата са оперативно съвместими“, казва тя.

Правителствата трябва да излязат със стандарт за цифрови сертификати за ваксини и след това трябва да се уверим, че те ще работят с IATA Travel Pass и с други приложения. Нашето приложение е специално фокусирано върху авиацията, но за да работи то, очевидно ще трябва да има оперативна съвместимост между различните стандарти."

Предвид чувствителните данни, свързани със здравето, стартирането на която и да е цифрова услуга повдига въпроси относно поверителността и защитата на данните. IATA работи с Evernym, блокчейн фирма, която стои зад различни проекти за цифрови децентрализирани идентичности, включително проект с Червения кръст.

Основното при IATA Travel Pass е, че това е децентрализирана технология, което всъщност означава, че данните по никакъв начин не се съхраняват в централна база, а в телефона на пътника“, казва Качинска.

Според Европейската комисия, предложената от нея система ще изисква само „основна информация“. Това включва данни за ваксина или тест и уникален идентификатор за сертификата.

Етика

Никол Хасун, професор в Университета в Бингамтън, специализирала в етиката на общественото здраве, казва, че масовото въвеждане на всякакъв вид паспорти за ваксини се нуждае от внимателно обмисляне.

"Тъй като ваксините се разпространяват в набор от демографски данни, паспортите или сертификатите трябва да имат заложени изключения, за да се избегне всякаква дискриминация за хора, които все още не са ваксинирани или имат здравни причини да не бъдат ваксинирани“, посочва тя.

Ето защо предложението на ЕС не се фокусира единствено върху ваксинацията, а включва и възможност за представяне на отрицателни тестове за коронавирус.

Притеснително е, че ваксините са все още много нови. Докато данните, излизащи от страни като Израел, показват надежда, в същото време са необходими още такива, за да се провери колко ефективни са различните ваксини за намаляване на предаването и как ще изглежда дългосрочният имунитет“, добавя Хасун.

Трябва да обърнем внимание на това, което прави частният сектор, както и на това, което правят правителствата, за да се уверим, че ще бъдат справедливи към всички.“

Тя предупреждава, че предоставянето на паспорти и сертификати трябва да бъде справедливо, тъй като понастоящем разпространението на самите ваксини не е такова. Докато западните държави като Великобритания и САЩ напредват с ваксинирането, други изостават.

За ЕС, който е изправен пред собствените си проблеми с доставките на фона на спорове с AstraZeneca, часовникът тиктака, а цифровият сертификат трябва да е готов за летния сезон. Рамката ще изисква бързо разглеждане и приемане от Европейския парламент и Съвета, ако Европа и туристическият сектор искат да избегнат второ изгубено лято.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари