В сезона на мидите - какви са ползите от консумацията им

2
Букет от протеини, витамини и микроелементи е в състава на морския деликатес
Букет от протеини, витамини и микроелементи е в състава на морския деликатес

Богати са на протеини, има приятен, сладникав вкус и лесно се приготвят в домашни условия

Жителите на крайбрежните градове, включват ястия от пресни миди в ежедневното си меню. Те се варят, пържат в растително масло с чесън, пекат се със сирене. Животът далеч от морския бряг превръща ястията с миди в празник за небцето и вкусовите ви рецептори. За щастие, в магазина мидите могат да бъдат закупени и замразени по всяко време. Месото от мидите се различава по вкус в зависимост от възрастта, мястото на улов. Богати са на протеини, има приятен, сладникав вкус и лесно се приготвят в домашни условия, пише Actualno.com

Времето за приготвяне на най-простите рецепти отнема от 5 до 15 минути. Като например паста с миди.

Хранителната стойност

Протеинът, съдържащ се в месото на двучерупчестите мекотели, се усвоява лесно от тялото. 100 g замразен продукт съдържа до 11 g протеини. Мазнините съставляват малка част - до 1,5 г. По време на готвенето им, съдържанието на калории в тях се променя. Преди ядене замразените миди се варят, пържат, пекат. В суров вид мидите не се консумират толкова често. За това се избират само свежи такива, при които не са изминали повече от 36 часа от улова им.

Как да готвим миди без вреда за здравето?

Морският деликатес може бързо да се развали при неправилно съхранение и термична обработка. За да не се случи това, готвачите препоръчват да не се ядат черупки, които не са се отворили след готвене. Факт е, че вътрешната част на това живо мекотело се държи плътно затворено от мускул. Под вода мекотелите се отварят за дишане и хранене, но ако ги хванете, те се затварят. Когато мидите се третират с топлина, мускулът се отпуска, отваряйки черупката на мидата. Но една препоръка обединява всички рецепти: минималното време на излагане на топлина. Крехкото месо се страхува от продължително излагане: ако пържите, варите, печете около 30-40 минути, месото ще стане жилаво, ще загуби своя аромат и вкус.

Индустриално почистените от черупки замразени миди в опаковки, ви позволяват използването на почистено месо за готвене. Ако на опаковката е посочено, че продуктът е варено-замразен, значи е преминал предварителна топлинна обработка. Достатъчно е да го загреете и да го овкусите. Със замразени миди е удобно да приготвяте салати, ризото, първи ястия.

За да приготвите салата със замразени миди, първо трябва да се размразят. След това излишната влага се отстранява от тях, запържвайки ги в тиган с добавяне на чесън и ароматни билки (по избор). След това може да ги прибавите към салатата. Можете да си приготвите миди за семейна вечеря, приятелски празник или празнична трапеза. Методите за готвене ви позволяват да ги сервирате заедно с черупките им или и без тях, съчетавайки с вкусовете и ароматите на подправки, сосове и напитки. Висококачествените миди са полезни за консумация от възрастни и деца, попълвайки запасите от протеини, витамини, микроелементи, така необходими за организма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари