В сърцето на Родопите откриха крепост от времето на древна Троя

2

Крепост от времето на древна Троя откриха археолози близо до село Бенковски.

Крепостните стени са изградени от камъни с тегло 5 - 6 тона. Това е характерно за изчезналата Критско - Микенска цивилизация. Откритието е с огромна научна стойност, защото потвърждава хипотезата, че древна Тракия е била част от Микенската култура, считана за първата европейска цивилизация, предаде БНР.

Крепостната стена е запазена на височина до 4 метра. Построена е с т. нар. циклопски градеж, характерен за древните Троя, Микена и Тиринт. В България строителство с тази технология е откривано само на Небет тепе в Пловдив. Сега, в Родопите вече е открита цяла крепост от времето на микенската цивилизация. Обектът се датира към 12 - 11 век пр. н. е. и е доказателство, че древните траки също са били част от тази цивилизация. Проф. Николай Овчаров коментира, че още през осемдесетте години на миналия век акад. Александър Фол е изказал хипотезата, че древна Тракия също е била част от тази, считана за първа европейска цивилизация. С изключение на градежа на Небет тепе, до сега е нямало други археологически доказателства за това.

Крепостта е намерена при проучванията на уникален комплекс от царски некропол, светилище и замък, защитени от две крепостни стени. Експедицията, водена от доц. Здравко Димитров в голяма степен е доказала предположението, че става въпрос за царска резиденция от периода 5 – 4-ти век преди новата ера.

При разкопките на царската резиденция са открити две сгради с представителни функции, много керамика и монети от античните градове по брега на Бяло море. Проучванията ще продължат и през следващата година. Те се финансират от Етнографски ареален комплекс в Златоград

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари