Проф. Николай Овчаров: Светилища в Източните Родопи ни показват блясъка на тракийската цивилизация от времето на Омир

7
България е сред трите страни с най-много паметници в Европа, заяви историкът
България е сред трите страни с най-много паметници в Европа, заяви историкът Снимка: БГНЕС

България е сред трите страни с най-много паметници в Европа, заяви историкът

"Живеем във времена, в които трябва да превърнем археологията в наука, свързана с икономиката". Това каза историкът проф. Николай Овчаров. "България е сред трите страни с най-много паметници в Европа, и България далеч не е само море и планина, а по-скоро именно културно-исторически туризъм, който трябва да бъде развиван.“

Траките са безписмен народ и до голяма степен информацията за тях се получава от археологията и 10-15 страници гръцки текстове на различни автори. Но по думите на проф. Николай Овчаров, античните автори са наблюдатели, те не могат да вникнат във вътрешността на културата на траките, която е доста сложна.

"И Перперикон, и Татул с храма на Орфей, са много важни, защото те дават една автентична тракийска култура. Казвам автентична, защото примерно Казанлък е прекрасен с Долината на царете и т.н., но това е последният етап, така да се каже лебедовата песен на траките, вече доста силно елинизирани през това време. Докато хиляда години по-рано, в края на II началото на I хилядолетие преди Христа именно се създават тези мегалитни светилища в Източните Родопи, които ни показват блясъка на тракийската цивилизация от времената на Троянската война, т.е. от времето на Омир,“ разказа още археологът, цитиран от Агенция Фокус.

Проф. Николай Овчаров каза още, че тази година се навършват 25 години от проучването на Перперикон, като за това време разкриват акропола на Перперикон, с ранните светилища в него, но и римския град, затворен зад крепостните стени.

"От 2016 година ние започнахме проучването на Южния квартал, който надмина нашите очаквания – това се оказа един огромен култов комплекс, който е функционирал от III-IV век нататък до приемането и след приемането на християнството. Накратко до този момент разкрихме 8 ротонди-мавзолей за богатите граждани, от другата страна на улицата пък един цял голям комплекс от III-IV век и Голямата базилика, построена след приемането на християнството през V-VI век, в близост до тях. Тая година се надявам да дръпнем доста с тези 500 000 лева, които имаме за разкопки. Завършваме четвъртия европейски проект именно върху тези неща: базиликата вече е с вдигнати колони и други неща. Сега трябва да проектираме 5-я и 6-я проект, а за тая цел ние трябва да завършим и някои разкопки, за да може вече цялостно да влезе в тази програма на Община Кърджали. Така че всъщност това е ни е пътят: разкопки и веднага след това европейските проекти.

Археологът изрази мнение, че е важно не само да се правят археологически открития, но и това да се даде възможност на хората да ги видят и да се докоснат до тях. "И това е вече моментът на научно-популярното писане, т.е. за достигането на информацията вече в един малко по-различен вид, защото за археологията може да се говори като с лекарските рецепти – да не разбере никой за какво става дума.

По думите му е много важно да се утвърди политиката на приоритетни обекти от гледна точка на културно-историческия туризъм. "През 2021 година бяха отпуснати около 1,7 милиона лева за 5 обекта: Перперикон, за Хераклея Синтика край Петрич, за Рациария – легионният център, уникалният римски град в района на Видин, Мисионис край Търговище и праисторическият обект край Провадия – Провадия Солниците. Всички тези обекти са приоритетни от гледна точка на културния туризъм, но те са подбрани не само заради тяхното историческо значение, но и заради това, че това са в райони, които имат нужда от развитие: Северозападна България, Родопите, Пиринска Македония и т.н. Тази година отново ги имаме 2 милиона отпуснати в бюджета, с които аз се надявам действително ние да свършим много сериозни неща“, разказа още проф. Николай Овчаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари