В Русенско няма снегопочистващи съоръжения

0
В Северна България най-голям проблем създават преспите и навяванията по пътищата
В Северна България най-голям проблем създават преспите и навяванията по пътищата Снимка: Мерин Ердинч

Преди повече от 30 години зимата беше само два вида - тежка и мека. Напоследък този напълно естествен сезон стана кризисен, извънреден, бедствен и върви с допълнения  снежен капан, блокада, координационен щаб и т.н.. 

В Северна България най-голям проблем създават преспите и навяванията по пътищата. Огромните снежни блокове могат да бъдат разбити само със специализирана техника. С такава би трябвало да разполагат всички фирми, с които Агенция "Пътна инфраструктура" сключва договори за зимно почистване и поддържане на пътищата. Според техническите правила и изисквания, одобрени и приети още през 2009-та година от пътната агенция, изграждането на снегозащитни съоръжения е задължително и ангажимент на фирмите, които са се наели с почистването, предава БНР.

Преди години такива имаше по правите и голи участъци в цялата страна. Бяха метални и във времената, когато никой на никого не търсеше сметка, отидоха на вторични суровини за жълти стотинки. Сега се налага да се правят нови с материали, които не стават за друго, за да не изкушават гражданството. 

През ноември месец от консорциума, който има договор за почистване на републиканската пътна мрежа през този сезон, заявиха, че ще бъдат монтирани нови 5 000 метра снегозащитни съоръжения по пътищата в Русенска област и така главните артерии за движение ще бъдат предпазени от снежните преспи. Обещанието беше, че такива ще има по направленията от Русе към Бяла, към Разград и Силистра, а също и по второкласните пътища Русе - Кубрат и Бяла - Попово:

"Защитни съоръжения - имахме намерение да монтираме около 5 000 метра снегозащитна ограда, но не навсякъде успяхме да влезем в земеделските земи и сме монтирали малко по-малко от 3 000 метра, но при създалата се обстановка те наистина до известна степен помагат, но при продължителен снеговалеж и снегонавявания не могат изцяло да предотвратят сенгонавяванията", каза управителят на фирма "Пътинженеринг" инж.Кръстьо Пейков. 

"От началото на тази седмица в Русенско се борим със снежните преспи, включително и по пътищата, защото защитни съоръжения просто няма, а има нужда от тях", коментира кметът на Русе Пламен Стоилов: 

"Това 5 000 метра е нищо. Това са 5 километра, това нищо не е. По пинцип това се слага там, където се образуват големи навявания, за да може да не се получи навяването на пътя, то просто го задържа, снегът спира тук и пада отзад. Това се прилага на голи равни участъци, както е Русе - Варна пътя. Приложимо е на Русе - София, там, където горе след Моисеевия баир, правия участък, където се получават навявания, малко след Долапите правия участък, като се излезе от Моисеевия баир, и долу на Индийската колиба горе също има някъде".

Извън града шофьорите кават, че снегозащитни пояси или конструкции са крайно необходими:

"Навсякъде, където няма горски масиви или дървета покрай пътя, тъй като изсичането на горите покрай пътя дава възможността да стават навявания". 

От фирмата за почистване посочиха, че снегозащитните съоръжения не са поставени по обективни и субективни причини. Купени са, на склад са, но не са монтирани. От фирмата дори не са се свързани със земеделските кооперации, за да поискат от тях малко земя от нивите им и ако още се питате защо, отговорът е лесен - тази година изтича договорът на фирмата с пътната агенция и понеже не е сигурно дали пак ще спечелят за нови 4 години, не си струва да хабят труд и средства. По закон мрежите за собственост на пътноподдържащите фирми, с които АПИ сключва четиригодишни договор. Фирмите трябва да имат минимум по 5 километра мрежи против сняг и те трябва да са поставени 10 дни преди прогнозите за първия снеговалеж в участъците, посочени от пътната агенция:

"За другата година ще си вземем поуките. Договорът ни изтича тази година. Следващата година ,ако се класираме..."

Ако се класират, ако е изгодно, ако... Толкова много условности за толкова елементарно нещо. За информация - в Румъния не е така. Останали са старите метални снегозащити. Добавени са и нови, по европейски стандарти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари