В Румъния събраха над 175 000 подписа, за да има "таван" на цената на тока и газа

0
Проектът на социалдемократите предвижда ограничение за 6 месеца
Проектът на социалдемократите предвижда ограничение за 6 месеца

Проектът на социалдемократите предвижда ограничение за 6 месеца

Румънската Социалдемократическа партия (СДП) съобщи, че над 175 000 румънци са се подписали в подкрепа на проектозакон, внесен в парламента, за поставяне на таван на цените на електричеството и газа, съобщава сайтът Зиаре.

"Големият брой хора от всички части на страната, които се присъединиха към тази кампания само в рамките на две седмици, показва огромната обществена подкрепа към мерките, инициирани от СДП. Смятаме, че този факт трябва да бъде ясен сигнал за парламентаристите от всички партии на дебатите утре в Сената за очакванията на населението спрямо този изключително важен за милиони румънци проект", се посочва в съобщение на СДП, предава и БТА.

Проектът на социалдемократите предвижда поставяне на таван за шест месеца на цените на енергията и газа на нива, които румънците биха могли да си позволят. За електроенергията СДП предлага таван от 250 леи (еврото се разменя за 4,94 леи) на мегаватчас, като се има предвид, че последните оферти на доставчиците към населението достигнаха над 950 леи на мегаватчас. Що се отнася до природния газ, СДП предлага таван от 135 леи на мегеватчас спрямо офертите на доставчиците за 650 леи на мегеватчас.

Решенията на СДП биха довели до намаляване на финалната цена спрямо настоящите оферти на доставчиците със 74 процента при електроенергията и 79 процента при газа, се посочва в съобщението, като се отбелязва, че управляващата Национално-либерална партия (НЛП) предлага в свой проект по същата тема по-малки намаления на цените.

"Проектът на СДП предвижда спад на цените до стойност, която да се задържи за целия шестмесечен период на ограничаването. След влизането в сила на закона всички договори ще се преструктурират, така че да не бъде превишавана максималната цена (...) Новите удвоени фактури означават допълнителен разход от минимум 1200 евро годишно за всяко домакинство в Румъния. Затова призоваваме отговорните парламентаристи от всички партии да подкрепят утре решенията на СДП, с които ще се избегне предизвикването на истинска социална експлозия тази зима", се подчертава в комюникето на СДП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари