В Испания ще поставят трета доза ваксина на хората в старчески домове

0
Тези места бяха сериозно засегнати от пандемията
Тези места бяха сериозно засегнати от пандемията

Страната вече е ваксинирала напълно 75% от населението си, което я поставя сред водещата група европейски страни по този показател

Испанските власти решиха да поставят трета доза ваксина срещу COVID на обитателите на старчески домове в страната, съобщи здравното министерство, предава БТА.

Комисията по обществено здравеопазване към министерството реши да се поставя "допълнителна доза на хората, живеещи в старчески домове, предвид крехкото им здраве, наличието на много заболявания и факта, че живеят в затворени пространства", се посочва в комюникето на здравното министерство.

Испанските домове за стари хора бяха сериозно засегнати от пандемията, особено по време на първата вълна през пролетта на 2020 г. Тази трета доза ще бъде прилагана и при други групи хора в риск като пациенти с трансплантации или пациенти, подложени на лечение, което отслабва имунната система, добави министерството.

С решението да ваксинира жителите на старчески домове Испания следва примера на други страни като Франция. Някои други страни като Израел решиха да поставят подсилваща доза ваксина на хора над 12-годишна възраст, а британското правителство обяви във вторник, че следващата седмица ще предложи трета доза ваксина на лица над 50 години и на медицинския персонал.

Испания вече е ваксинирала напълно 75% от населението си, което я поставя сред водещата група европейски страни по този показател.

Днес заболеваемостта от COVID в Испания, измервана на двуседмична база, е спаднала до 96 случая на 100 000 - за първи път от 25 юни. За последните 24 часа са регистрирани 4075 нови случая, с които общо от началото на пандемията заразените стават 4,9 милиона, а смъртните случаи са се увеличили със 101 и са 85 735.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук