Уникални находки в Черно море могат да преобърнат историята

0

Преди минути започна пресконференцията на изследователите от Black sea MAР.

В нея взе участие премиерът Бойко Борисов, който преди малко пристигна в Бургас.

Открити са уникални находки в Черно море, които могат да преобърнат историята ни

"Скъпи професори и капитани - едно голямо благодаря за откритията. Това е голям принос в световен мащаб. Надявам се догодина да продължи това, което учените правят и откриват в Черно море. Трябва да ви кажа, че видях какво правят на кораба, който направи откритията, и си признавам, че съм много впечатлен. Имаме уникални специалисти и добре работещи хора. Ще направим музей, в който да бъдат събрани уникалните неща, които са на хиляди години", каза премиерът.

"Българите трябва да знаят, че заради киселиността на Черно море има много потънали кораби и на много места е имало търговски канали, но имаме късмета че в нашата част на морето са повечето запазени находки", уточни Борисов.

"Откритите и нас находки са много по-уникални и интересни от тези намерени, в Турция или в другите страни, които имат излаз на Черно море", призна лидерът на ГЕРБ.

"България се гордее, че има такива учени, археолози и специалисти. Радваме се, че наш приятел е и Дейвид Камерън, който също преди време посети Бургас. Сега най-големите световни открития и експедиции се провеждат у нас. Така че догодина, живот и здраве, продължаваме", увери премиерът.

Сред ценните артефакти са намерени много амфори и над 2500 потопени кораба от различни епохи.

Министърът на културата Боил Банов съобщи, че става въпрос за уникални находки от световно значение, но и той се въздържа от коментар преди официалния брифинг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари