Борисов заминава за Гърция да договоря връзката Солун - Русе

1
Очаква се проектът да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния изток
Очаква се проектът да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния изток

Министър-председателят Бойко Борисов замина на посещение в гръцкия град Кавала.

Там той ще се срещне с министър-председателя на южната ни съседка Алексис Ципрас и ще участва в церемония по подписването на Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе, съобщиха от правителствената пресслужба.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната транспортна мрежа.

Предвидено е още и изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик. След като коридорът бъде завършен, ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт, отбелязват от правителството.

Очаква се проектът да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния изток, Китай, Русия и други големи пазари. Меморандумът ще бъде подписан утре от транспортния министър Ивайло Московски и от гръцкия министър на инфраструктурата Христос Спирдзис. В официалната делегация, придружаваща премиера, е включен и вицепремиерът Томислав Дончев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари