Уникална находка край Дуранкулак изуми археолозите в цяла Европа

1

Култов комплекс от преди 75 века откриха в България!

Палеолитното селище се смята за най-мащабната древна европейска каменна сграда, която се е простирала на площ от 200 квадварти метра – малко по-голяма от игрище за тенис на корт, пише Дело.бг.

Археолозите твърдят, че сградата е била двуетажна, което автоматично удвоява площта й.

Питате се къде са намира тази безценна археологическа находка? Следите от сриналото се заради силен земен трус селище са намерени в т.нар. Големия остров в Дуранкулашкото езеро.

В разгара на лятото беше открита и огромна сграда, построена в медната епоха в която е имало пещ. За нея предполагат, че била използвана близо осем десетилетия. Силно земетресение я е сринало до основи, предполагат учените.

Предизвикателството пред родните археолози е голямо. Очаква се да бъде разкрита  последователността на подредбата на пластовете, както и житейските етапи в една от най-впечатляващите сгради в праисторията на Стария континент.

Хората, живели по това време на място като Добруджанската Троя освен че били невиждани строители, са били и сред пионерите в претопяването на благородни метали. С тях те изработвали бижута и накити, които търгували с далечни земи, дори до бреговете на Средиземно море.

На находище с култови предмети се натъкнали археолозите. Заключенията са им, че останките от сградата са част от голям комплекс, построен пред 5500 г. пр. н.е. и смятан за първия каменен град в Европа в периода на неолитната култура Хамангия-Дуранкулак.

Артефактите датират от първата заседнала земеделска култура на стария континент, която се смята за създател на първите каменни сгради в Европа.

Добруджанската Троя е единственият изцяло проучен град на Балканския полуостров от времето на Троянската война.

Новината публикува на страниците си вестник Дейли мейл миналия месец, но родни археолози твърдят, че самите разкопки, станали известни като Добруджанската Троя датират от зората на 70-те години на миналия век.

В района специалистите се натъкнали на артефакти, които датират от близо 10 000 г. пр. Хр. Археолозите ни дори имат доказателства за съществуването на неолитно селище.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари