Откриха златно съкровище в Панама

12

Находките са в гробницата на древен владетел

Изследователи откриха гробница на древен владетел, пълна със златни съкровища, в археологически парк в Панама.

Гробницата на важен владетел на Кокле (750-800 г.) от предиспанската епоха е открита в археологическия парк Ел Каньо, в окръг Ната, провинция Кокле.

Линетте Монтенегро, национален директор на отдел "Културно наследство" към Министерството на културата (MiCultura), обясни, че през това лято фондация "Ел Каньо" и министерството разработват археологически проект за гробница № 9 в Националния археологически парк.

Той е част от дългосрочен проект, който започна през сухия сезон на 2022 г. и се финансира чрез "Споразумение за културно сътрудничество Nº 025-2021, подписано между Министерството на културата и Фондация "Ел Каньо" за разработване на "Археологически проект Ел Каньо, кампании 2021-2024 г.

Черна гора допълни, че в допълнение към даровете, предимно керамични предмети, са открити и златни изделия, които са част от погребалните дарове, с които са били погребвани мъртвите, и които имат не само икономическа стойност, но и неизчислима историческа и културна стойност.

Този накит се състои от 5 пекторала, 2 колана от сферични златни мъниста, 4 гривни, 2 обеци във формата на човешки фигури (една мъжка и една женска), 1 обеца във формата на двоен крокодил, 1 огърлица от малки кръгли мъниста, 5 обеци, изработени от зъби на кашалот със златни капачета, комплект от кръгли златни пластини, две звънчета, гривни и пола, изработени от зъби на кашалот, комплект от кръгли златни пластини, две звънчета, гривни и пола, изработени от зъби на кашалот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Поп Кръстю
    Във България ги конфискуват и каде отиват никой не знае. Народа сляп глух. Другите държави снимат и показват на цялиа свят за показ. Браво,
  • 8
    1
    Цъклю
    Превода е потресаващ.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари