Откриха останки от потънал кораб от 3 век преди новата ера

0
Находките показват значението на северното крайбрежие за търговията по онова време
Находките показват значението на северното крайбрежие за търговията по онова време Снимка: egyptindependent.com

Находките показват значението на северното крайбрежие за търговията по онова време

Египетска археологическа експедиция е намерила останки от потънал кораб и множество амфори на около 650 метра от средиземноморския бряг в района на Аламейн, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата, предаде БТА.

Находките, които датират от 3 век пр.н.е., показват значението на северното крайбрежие за търговията по онова време, заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири.

Останките за забелязани от Хюсейн Мушарафа Малик, който е инженер в компания за морски проучвания. Той съзира древните артефакти, докато фирмата извършва проучвания в района и информира властите.

Изпратен е екип от подводни археолози, които откриват дървени части от потънал кораб, стотици глинени съдове и сред тях голям брой амфори, внесени от гръцкия остров Родос. Смята се, че амфорите са били използвани за транспорт и съхранение на вино.

Учените са завършили документирането на открието и са направили триизмерна фотограметрия, при която се създават 3 Де модели от фотографии. Предстоят допълнителни подводни разкопки, които да разкрият тайните за съдбата на потъналия кораб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари