УМБАЛ „Канев“ е готова за пациенти с коронавирус

0
Ако Инфекциозното отделение се запълни, останалите пациенти ще бъдат преместени в друга сграда
Ако Инфекциозното отделение се запълни, останалите пациенти ще бъдат преместени в друга сграда Видео: Русе Медиа

Университетската болница „Канев“ в Русе е в готовност да приема пациенти със съмнения за коронавирус.

Лечебното заведение е едно от шестте в страната, определени със заповед на здравния министър, където граничните здравни власти ще насочват подозрителните случаи. Русе е особен граничен район, тъй като има три вида граници – сухопътна през Дунав мост, речна и железопътна.

Пациентите, които имат оплаквания и са със съмнения за коронавирус, се приемат в Инфекциозното отделение на болницата. То се намира в отделна сграда и е изолирано от общия поток. Разполага с общо 34 легла.

В момента има отделен сектор с три стаи, всяка от които има по две легла, в които могат да се приемат пациенти, съмнителни за коронавирус. При нужда би могло цялото отделение да се превърне в един огромен изолатор, в който да се настаняват пациенти“, казва д-р Маргарита Георгиева от Инфекциозно отделение, която е и лекар контрол по инфекциите, предава Русе Медиа.

Ако отделението се запълни, останалите пациенти ще бъдат преместени в друга сграда – на четвъртия етаж в старата болница, където беше детското отделение. Етажът вече е собственост на Комплексния онкологичен център, който без колебание я предоставя на УМБАЛКанев“. Двете институции са изпратили писмо до РЗИ-Русе за съгласуване. Там ще има 20 легла с възможност за още при необходимост.

Помещенията са в старата ни сграда и са изолирани от всички други помещения и болни. Оборудваме ги с готовност да разширяваме капацитета на болни, като идеята е, ако се наложи да ползваме изолатора изцяло само за пациенти от коронавирус, по-леките случаи от Инфекциозно отделение да бъдат преместени и изолирани в отделна сграда“, обясни изпълнителният директор на болницата Иван Иванов.

Целият персонал на болницата е снабден с предпазни средства още преди седмица. Те са осигурени със средства на лечебното заведение.

Имахме достатъчно, за да поемем първоначалната вълна. Днес ще получим от Регионалната здравна инспекция 100 комплекта маски, костюми, очила, с които на първо време ще можем да поемаме необходимия поток от граждани, като имаме уверение от РЗИ, че при необходимост ще получим още“, каза още Иван Иванов.

Болницата разполага с трима специалисти по инфекциозни болести, тъй като четвъртият е претърпял инфаркт. Засега те са достатъчни за обслужване на пациентите. „Имаме договорки при необходимост да се обърнем към министъра на здравеопазването да бъдат командировани на помощ инфекционисти от големите болници и клиники в България“, обясни изпълнителният директор.

В момента в Инфекциозното отделение има три жени, постъпили със съмнения за коронавирус. Две от пробите са отрицателни, третата все още не е готова.

Пациентът се хоспитализира в Инфекциозно отделение в изолационна стая, персоналът, който го обслужва, го обслужва с всички необходими предпазни средства. Взема се веднага проба – назофарингиален секрет, който до този момент се изпращаше в Националния център по заразни и паразитни болести в София, но от понеделник вече ще има разкрита лаборатория във Варна в Университетската болница „Св.Марина“. Пробите ще се изпращат там и може би ще имаме по-бързичко резултати. И пациентът се лекува със стандартните средства за лечение на вирусни и респираторни инфекции“, обясни д-р Маргарита Георгиева.

Макар двете пациентки да са с отрицателни резултати, те ще трябва да останат 14 дни в болницата според заповедта на здравния министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари