В УМБАЛ "Канев" вече има артроскоп на световно ниво

2
В световен мащаб артроскопии се правят на почти всички стави в крайниците
В световен мащаб артроскопии се правят на почти всички стави в крайниците

Клиниката по ортопедия и травматология на русенската болница "Канев" вече разполага със съвременен артроскоп в помощ на пациентите с различни ставни заболявания.

След повече от 20-годишна работа старият артроскоп, с който са направени хиляди ортопедични интервенции, вече е негоден за употреба и на негово място в Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Канев" вече работи апарат на световно ниво, предава БНР. В операционната на болницата е постъпил Пламен Петров от Разград, който е един от първите пациенти, дошли в Русе по съвет на лекуващия ги ортопед, за да бъде решен проблемът му с менискуса.

"Безкръвна операция с лазер, лапароскопия, премахване на менискус".

Ортопедът д-р Цветан Соколов е лекарят, който представя новия артроскоп, който струва 150 000 лева, платени от болницата:

"Новият уред позволява чудесна визуализация на конкретната става, в която работим, защото основно правило в артроскопията, е че няма ли добра видимост сме обречени за добри и отлични резултати. Новият апарат ни позволява да работим на високо ниво".

В световен мащаб артроскопии се правят на почти всички стави в крайниците.

"В частност в нашата клиника за период от над 30 години основно извършваме артроскопии на колянна, глезенна и раменна става поради изискването за останалите стави за по-специфичен инструментариум - друг вид оптика, с по-малък размер, с друг градус на лещата. Основните ни стави са тези - коляно, рамо и глезен".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук