Украйна чака 1 милиард евро от ЕС за изкупуване на зърно от местните фермери

0
Дмитро Соломчук: Много важно държавата да изкупи реколтата с европейски средства
Дмитро Соломчук: Много важно държавата да изкупи реколтата с европейски средства Снимка: Дмитро Соломчук / Facebook

Дмитро Соломчук: Много важно държавата да изкупи реколтата с европейски средства

„Очакваме решението на Европейския съюз да отпусне доста голяма сума за изкупуване на част от зърното от украинските фермери, за да имат средства за сеитба и плащания на задълженията. Днес говорим за 1 милиард евро. Да видим какво решение ще вземат. Но е много важно държавата да изкупи реколтата с европейски средства“, коментира украинският депутат Дмитро Соломчук, цитиран от Синор.bg.

Соломчук отбеляза, че такава подкрепа ще позволи на украинските фермери да получат средства за по-нататъшна работа. През май 2023 г. Европейската комисия забрани вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна в България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния по настояване на тези страни. Забраната беше наложена за един месец , но на 5 юни беше удължена до 15 септември 2023 г. Според Укринформ ако Европейската комисия продължи забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, Украйна може да обмисли огледални мерки. В текста на агенцията обаче не се съобщава какви.

Поляците и унгарците обаче твърдят, че няма да отворят границите. Полският премиер Матеуш Моравецки заяви на 12 септември, че Полша и след 15 септември няма да отвори границата си за внос на украинско зърно, информира Politico.eu.

„Полша няма да позволи да бъдем наводнени с украинско зърно. Независимо какво е решението на администрацията в Брюксел, ние няма да отворим границите си", сподели Моравецки в Twitter.

"Ще ви кажа как ще завърши: ние няма да отворим границата. Те трябва да вземат това предвид, защото само поляците ще решават как ще изглеждат нещата в собствения ни дом", подчерта ръководителят на полското правителство.

Опасенията за нова висока приливна вълна от украинско зърно е повод за огромно безпокойство в пострадалите от агресивния дъмпингов украински износ държави. Фермерите в граничните с Украйна страни са крайно обезпокоени от възможното рязко понижение на изкупните цени при вдигането на забраната. Съвсем логично е те да очакват Европейската комисия да реагира адекватно с финансова подкрепа за производителите в ЕС, особено след като от украински източници се разбра, че в дневния ред на Брюксел е финансиране с 1 млрд евро изкупуването на зърно от фермерите в Украйна. На този фон са много актуални думите в становището на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) „Да помагаш на хора в бедствие е благородно, да помагаш на окупирана държава, намираща се в тежка икономическа криза, е солидарно, но да пренебрегваш нуждите на собствената си държава за сметка на друга, прилича повече на предателство”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    2
    ,,,
    Важното е нашата ТероруZZстан да си харчи ресурсите, за да напада съседни държави, колега тролец! Мутрофанката ще ни даде сега по 2-3 ръждясали копейки! ;)
  • 8
    1
    ...
    Ебахти черната дупка ! С милиардите гълта. Щом има тъпаци данъкоплатци в европа, да гълта.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари