Учители и директори на училища в Русе в политиката

10
Шуробаджанащината е толкова силно изразена, че обществото вече го приема за напълно нормално явление
Шуробаджанащината е толкова силно изразена, че обществото вече го приема за напълно нормално явление

Редно ли е учители и директори на училища да участват пряко в политиката?

Лупингите в държавната администрация не са само в една посока. Докато учители и директори на училища драпат със зъби и нокти за да влязат в политиката, то бивши чиновници и политици се наместват в директорски столове по училищата.

Последният пример за това са бившите зам. кметици Наталия Кръстева и Даниела Шилкова, които седнаха в директорски столове в МГ "Баба Тонка" и СУ "Васил Левски". Назначението им на подобни длъжности изглежда съвсем логично, след като и назначението на самите директори се диктува от политически субекти. Шуробаджанащината е толкова силно изразена, че обществото вече го приема за напълно нормално явление.

Буден гражданин и родител на двама ученици в русенски училища смята за нередно учители и директори на училища да участват пряко в политиката 

Д. Попов е изпратил на редакционната поща на Dunavmost своята позиция и описва изобилието в Русе с подобни примери през последните години:

- Теодор Коцев - директор от 2000 година на едно от най-големите и най-старите училища в Русе и България - СУ Христо Ботев, чиито възпитаници са много известни личности.

Същият господин беше съден за над 20 нарушения преди няколко години, вкл. за ремонтни дейности на сградата и недопустими административни и други нарушения на правилници и заповеди, беше отстранен от длъжност, но по-късно отново възстановен.

Името му е свързано с многобройни далавери и скандали от най-различно естество. Той е сред видните представители на т. нар. Реформаторски блок в Русе, техен неуспял кандидат за общински съветник, а през годините е свързван и с други десни политически сили като СДС и разни местни граждански обединения. Очевидно се ползва със сериозни политически протекции и когато Даниела Везиева - бивш зам.-директор на РУО Русе, стана зам-министър на финансите преди няколко години, Коцев изненадващо беше оправдан от съда по всички обвинения и отново възстановен на длъжност. Коцев замита всички обвинения на родители в тормоз над ученици от страна на определени учителки, а с някои от тях е заподозрян и в интимни отношения. Така както той оказва протекция над нарушенията на свои подчинени, така и над него оказват протекция определени политически среди в града.

Зам-директор на СУ "Христо Ботев" - един от общо 4-мата, което е твърде много, е бивша учителка по руски език, за която явно няма часове за нормална учителска работа. Подобна практика съществува и на други места - учители по предмети с малко часове, са поставяни на ръководни длъжности, стига да имат достатъчно стабилни лични връзки с директори, инспекторат и политически кръгове, а останалите просто са съкращавани и пренасочвани към други длъжности на пазара на труда, т. е. да се оправя кой както може.

- Подобни дълги директорствания има и в СУ Васил Левски с небезизвестният Галин Ганчев

Той също е тясно свързан и с политиката, най-вече като общински съветник от десни формации - през СДС, ОДС и разни всевъзможни, които отдавна са забравени, защото явно са били тясно конюктурни и са обслужвали лични интереси. Днес, след скорошното си пенсиониране, Ганчев изненадващо за русенското гражданство, стана зам-директор на Русенската опера, за която длъжност литератор по образование като него очевидно няма нужната квалификация и опит. Нима не е имало достойни млади българи с подходящи дипломи и умения за тази позиция или става въпрос отново за лични интереси и шуробаджанашки връзки?!

- Мария Димитрова - дълги години и доскоро директор на опустяващото училище Братя Миладинови, партиен кадър и общински съветник на ГЕРБ

От една година училището е с нов директорски екип след пенсионирането ѝ. Това са двама непознати за колектива мъже с правоспособност за учители по биология и химия. Очевидно е, че в училище с по една паралелка в 5, 6 и 7 клас, където се изучават тези предмети или техни подобни като Човек и природа, те няма как да наберат необходимия им хорариум от преподавателска заетост/часове и удобно са сложени за директор и зам-директор.

- Енчо Енчев - сегашен зам-кмет на Община Русе и дългогодишен директор на ОУ Алеко Константинов 

Въпреки че изпълнява добре функциите си на зам-кмет и има добри отзиви за него и като директор, не е напълно приемливо, че политиката трябва да се смесва с професията на директор. От друга страна, чисто законово, той не е в нарушение. Остава моралният въпрос...

- Биляна Алексиева - също дългогодишен директор на ОУ Отец Паисий

Едно училище с много история и все по-малко ученици, което до преди 10 години беше на прага на закриване, но внезапно към него се пренасочиха децата от селата край Русе, където се закриха училищата, напр. от Червена вода. Това, както и други благинки за училището, се дължат в голяма степен на сериозната политическа подкрепа от страна на ВМРО и лично на Искрен Веселинов. Самата Б. Алексиева е била и общински съветник от ГЕРБ, докато е била и директор на училището- явен пример за преплитане на политически и професионални интереси.

- Повечето учители по история и цивилизация в редица русенски училища, особено мъже, са членове и видни активисти на ВМРО, 

провалената присъдружна партия в сегашното управление, което се сгромоляса напълно и му остава още малко живот. ВМРО, в чиято абревиатура Р-то дефакто значи "революционен", независимо от всевъзможните интерпретации и увъртания, които правят техните представители, а според Българската конституция - основния закон, са забранени партии на "етническа, религиозна и революционна основа" или които си поставят за цел да завземат властта по революционен път.

Е да, ВМРО не го направи чрез революция, а чрез повратливост, шикалкавене, лавиране и манипулации и продължава да го прави. На национално ниво тази партия с едва 2-3% електорална подкрепа, която продължава да намалява, е част от управлението, а на местно в Русе - също е част от властта в явна коалиция с БСП, които имат най-много съветници (макар и изравнени с ГЕРБ) и кмет. Председателят на ОС в Русе - Иво Пазарджиев е от ВМРО, а неговият баща - Кольо Пазарджиев е известен с управлението на фирма за снабдяване на училищни бюфети... 

Учители по история, членове и активисти на ВМРО, повечето от които дължат назначаването на работата си като учители, са:

Пресиян Костадинов - неуспял докторант по история от Великотърновския университет, а от година- учител по история в... СУ Христо Ботев с директор Теодор Коцев;

Деян Стайков - по настоящем зам- директор на ОУ Любен Каравелов и бивш учител по история в няколко русенски училища, сред които и АГ Гео Милев. Може би е правилно решението на ВМРО - Русе да бъде назначен за зам-директор, защото с физиономията си като редови учител той би стреснал не малко деца в час.

Освен горецитираните имена, вероятно има и много други, които пряко или косвено са замесени в политиката или изцяло дължат сегашната си педагогическа длъжност на ВМРО или някоя от другите водещи политически сили в общината. Разбира се, има и отделни случаи на учители, които преподават по други предмети, освен историята, и които също са влезли в политиката под някаква форма , вкл. членове на БСП и други партии, но определено концентрацията на кадри на ВМРО като учители по история е смущаващ.

Никой няма право да узурпира българската история, особено за тясно партийни политически интереси с търсене на предполагаеми дивиденти. Знае се за многобройните далавери с имоти на ВМРО в Русе и в цялата страна, знае се и за аферата с българите в чужбина, знаят се и се помнят многобройните гафове на сегашния зам-министър председател и министър на отбраната от ВМРО Красимир Каракачанов, който смени доста коалиции и партньорства през последните 20+ години..

Смятам, че хората знаят повечето от изложените факти, но не и връзката между тях или пропускат да ги навържат. Добре е някой да им привлече вниманието и да акцентира на съществуващите несправедливости и нелепици.

С уважение като буден гражданин и родител на двама ученици в русенски училища: Д. Попов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари