Учител от СУ"Васил Левски" обиколи България с колело

6

В края на лятото русенецът Милен Йорданов направи колоездачна обиколка на България и в рамките ѝ се включи в предизвикателството Дунав ултра.

Той успя да измине 700-километровия маршрут от Видин до Дуранкулак за 3 дни с планински байк, а не с шосеен бегач, което е постижение.

51-годишният Милен Йорданов е преподавател по изобразително изкуство в СУ “Васил Левски” в Русе, предава Дарик радио. Също така е художник с редица изложби, и любител-фотограф. Колелото му е страст отдавна, за 20 години е сменил 5 и е посетил най-различни места из България. Качвал е върхове с колело, най-високият от които е вр. Калин в Рила, висок 2667 м.

Преди две години премина известния маршрут Ком-Емине. След това написа малка-книжка-пътепис за приключенията си и я продаваше с благотворителна цел. Обиколката на България замислял от миналата година, но пандемията стопирала нещата. За щастие тази година стана факт. За 26 дни Милен изминава 2616 километра, като част от тях са отделени за почивка и възстановяване.

Потегля на 10 август и завършва на 5-ти септември. Преди да потегли на пътешествието си, Милен се подготвя психически, като преглежда и постиженията на други свои колеги, правили подобни обиколки. Разпределя разстоянията равномерно, по около 150 км. средно на ден, само последния преход е най-дълъг.

Разстоянието от 300 км. От Русе до Дуранкулак, в рамките на маратона Дунав ултра той успява да измине само за ден и то с планинския си байк. Така успява да изпълни заявката си да премине 700-километровото трасе на Дунав ултра от Видин до Дуранкулак за 72 часа. Най-бързите го изминаха за 37. Милен е доволен от постижението си и има защо.

Удоволствието от колоезденето и досега с природата са водещи за русенеца в неговите пътешествия. Споделя, че обича самотните преходи, защото има време да остане насаме с мислите си, а и сам определя темпото си. Но обича и компанията, и благодари на приятелите, които го придружиха в някои от преходите.

Относно багажа и храната, пътешественикът споделя, че се старае да носи най-необходимото и няма специален хранителен режим.След осъществяването на мечтата да обиколи България Милен се отдава на заслужена почивка. А и учебната година започна. Не е измислил следващото си предизвикателство, но е сигурен, че винаги ще намира време за учениците си от клуб “Пътешественик”, които искат да опознават родния край.

Чуйте повече в звуковия файл:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари