Ученици от Бургас станаха съдии и прокурори в съдебен процес

0
Учениците участваха във възстановка на наказателно дело
Учениците участваха във възстановка на наказателно дело

Учениците участваха във възстановка на наказателно дело

Ученици от пет бургаски гимназии влязоха в съдебна зала, за да заемат ролите на съдия, прокурор, адвокати, подсъдими и свидетели и да разиграят един съдебен процес. Възстановката на наказателно дело е част от инициативата на Районен и Окръжен съд - Ден на отворените врати посветен на 145 години от възстановяването на съдебната власт в освободена България, съобщи БНР.

Около 2 седмици отнема подготовката на учениците за днешното заседание, посочи техния ментор съдията от Анатоли Бобоков. "Аз ги учих как да се изразяват юридически грамотно, за да се постигне по-голяма достоверност на процеса. Казусът наистина е сложен, защото в него се преплитат както възраженията за самоотбрана и крайна необходимост и общо взе все някакви човешки ценности които тя трябваше да оценят",обясни съдия Бобоков.

Прокурор Мария Маркова сподели, че е работила по делото преди няколко години, по което е постановена ефективна присъда. "Учениците много добре и детайлно представиха данни в съдебния процес. Самата образователна програма Деня на отворените врати е с цел превенция на престъпленията у подрастващите", каза тя.

Съдия Росица Темелкова, каза че не за пръв път ученици влизат в съдебна зала. "Прави ми впечатление че децата са много будни и се интересуват от проблемите Те задават въпроси и им личи, че се вълнуват", каза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари