Прокурор и съдия изнесоха урок по история на Българската конституция

0
Ученици от ПГО „Недка Иван Лазарова“ посетиха Съдебната палата в Русе
Ученици от ПГО „Недка Иван Лазарова“ посетиха Съдебната палата в Русе Снимка: Окръжен съд - Русе

Ученици от ПГО „Недка Иван Лазарова“ посетиха Съдебната палата в Русе

Окръжен съд – Русе съвместно с Окръжна прокуратура – Русе проведоха открит урок по история на българските конституции с ученици от ПГО „Недка Иван Лазарова“ - Русе. Инициативата беше организирана по повод 144-тата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Съдия Антоанета Атанасова и зам. окръжният прокурор Мирослав Маринов посрещнаха гимназистите в Мраморната зала, където им показаха величествените стъклописи и разказаха за строителството на Храма на правосъдието. Срещата продължи в съдебна зала № 7, където съдия Атанасова направи кратък исторически преглед на четирите български конституции на Третата Българска държава, като специално внимание бе отделено на Търновската конституция, която магистратът определи като „изключително модерна за времето си, с либерален характер“, както и с основния закон у нас понастоящем - Конституцията на Р България от 1991 г. На учениците бе разяснен принципът на разделение на властите в България, правомощията на всяка от тях и взаимодействието между законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Структурата на съдебната власт беше онагледена за учениците и с кратко филмче и подробно разяснена от съдия Атанасова, съобщиха от Окръжен съд - Русе.

Прокурор Маринов засегна текстовете от Конституцията, регламентиращи правата на обвиняемите и лишените от свобода, както и дейността на прокуратурата. Чрез пример, даден от две ученички за нанесен шамар и счупен телефон, той разясни противозаконното унищожаване на чужда движима вещ, телесните повреди и евентуално непредпазливо убийство, както и исковете за обезщетение от престъпление.

Проявата бе част от Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която е насочена към учениците с цел формиране на правна грамотност и култура, спазване на законите, ограничаване на негативните модели на поведение, изграждане на доверие в съдебната власт. В края на срещата всички младежи получиха удостоверения за участието си в Програмата, Конституция на Република България и информационни брошури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари