Ученичка "оглави" Районен съд - Русе

0

Александра Ботева от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ влезе в ролята на „председател“ на съда за един ден

На 22 ноември 2022 г. Районен съд - Русе отвори врати за всички желаещи да се запознаят отблизо с дейността на институцията. Инициативата е част от кампанията на Висшия съдебен съвет за провеждане на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“.

Началото беше поставено от Александра Ботева от ХІІ А клас на СУЕЕ „Св. Константин - Кирил Философ“ - Русе, която влезе в ролята на „председател“ на съда за един ден. Съдия Елена Балджиева я запозна с работата си – разглеждане на граждански дела в съдебни заседания, разпределение на новопостъпила искова молба от програмата за случайно разпределение, обработване на финансови документи.

Впечатленията си „председател“ Ботева след обяд сподели пред учениците от ІХ А и ІХ Б клас от същото училище, които посетиха Районен съд – Русе в Деня на отворените врати. В съдебна зала № 1 тя им разказа за многото и разнообразни дейности, с които е натоварен административният ръководител, които са я мотивирали след завършване на средното образование да се насочи към специалността „право“. Съдия Балджиева внесе повече яснота за различните видове граждански дела, които се разглеждат в районните съдилища, а съдия Велизар Бойчев разказа за наказателните производства. Младежите научиха кои са участниците и страните в едно дело, кой къде застава в съдебната зала, какъв е редът за протичане на съдебните заседания, кои са основните принципи на правораздаването в Република България.

След многото снимки за спомен, учениците разгледаха и деловодството на съда и бяха изпратени с книги, удостоверения, Конституция на Р България и информационни брошури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Ааааа?
    Тоя с цикламения кАстюм и мустаките да не е наследника на Петър Балков?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари