Ученици бойкотират часовете, за да обявят грипна ваканция

2
Още преди ден при нас се наговаряха масово деца да не ходят на училище, за да обявят грипна епидемия, сподели класен ръководител
Още преди ден при нас се наговаряха масово деца да не ходят на училище, за да обявят грипна епидемия, сподели класен ръководител Снимка: v.img.com.ua / архив

Учениците от Кюстендил масово се наговаряли да се бойкотират учебните часове и да не ходят училище, за да излязат в грипна ваканция, съобщи „Монитор“.

Изглежда децата са постигнали целта си, тъй като от утре (29-ти януари) Регионалната здравна инспекция обяви грипна епидемия на територията на общините Кюстендил, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно.

Още преди ден при нас се наговаряха масово деца да не ходят на училище, за да обявят грипна епидемия. Децата бяха от 6-и и 7-и клас. Със сигурност обаче има и много болни. При клас от 23 деца, днес на училище бяха едва 11. Дори и някои да са решили да не ходят на училище се вижда, че има много болни, които си ги взимат родителите по време на часовете“, коментира класен ръководител на петокласници в едно от най-големите училища в Кюстендил. Децата са взели „пример“ от връстниците си от столицата, които миналата година също призоваха за бойкот. Тогава те се бяха организирали чрез социалните мрежи и призоваха никой да не ходи на училище, за да ги пуснат във ваканция. Тези, които бяха в класните стаи, пък заляха фейсбук със снимки с медицински маски. В кюстендилска област най-засегнати от грипа са във възрастови групи от 5 до 14 г. и от 15 до 19 г., обявиха от РЗИ. Поради висока седмична заболяемост /303%00/ продължава грипната епидемия на и територията на община Дупница.

Класните стаи в повече от половината училища у нас – 1292, останаха празни днес. Заради обявената грипна ваканция, учебният процес бе преустановен във всички школа в 13 области. Учениците в София -град, София – област, Варна, Благоевград, Ямбол, Пазарджик и Перник ще се върнат в клас на 6-ти февруари, тъй като тяхната ваканцията е до 4-ти и се слива с междусрочната, която е на 5-ти. Няколко дни по-малко почива учениците от област Кърджали. Техните учебни занятия продължават на 3-ти февруари. Заради висока заболеваемост, почивка до края на седмица пък имат учениците от областите Габрово, Бургас, Смолян и Хасково. В Монтана утре е последният ден от грипната ваканция.

Учениците в област Сливен пък излизат в грипна ваканция от утре до 7-ми февруари, като тяхната почивка ще продължи и след началото на втория учебен срок, тъй като хлапетата трябва да се върнат в клас на 10-ти. Така заради епидемията в сряда ще останат празни класните стаи във всички училища в 14 области.

В други шест области пък днес учебните занятия бяха преустановени само в отделни училища, заради големия брой отсъстващи ученици. Това са областите Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Разград. В цялата Пловдивска област днес беше обявена грипна епидемия от 29-ти до 4- ти февруари, но от образователния инспекторат все още не са обявили дните за неучебни

Незасегнати от грипната епидемия в страната пък 8 са области - Видин, Враца, Плевен, Русе, Силистра, Стара Загора, Търговище и Шумен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари