Учени създават "хапче за вечна младост"

0
Това вещество може да бъде използвано като основа за терапии срещу стареенето
Това вещество може да бъде използвано като основа за терапии срещу стареенето

Учени от университета Маршъл демонстрираха как специфичен ензим, наречен натриево-калиева аденозинтрифосфатаза, може да повлияе на процесите на стареене, съобщава сайтът Лента.

По мнението на изследователите това вещество, участващо в цикъла на генерирането на активните форми на кислорода, може да послужи като основа за изготвянето на "хапче на вечната младост", предава БТА. 

По време на експериментите лабораторни мишки били подложени на "западен хранителен режим", който се характеризира с високи съдържания на мазнини и въглехидрати. Това позволило да се изявят в максимална степен признаците на стареенето при гризачите.

В рамките на експериментите в клетките на опитните ортанизми на опитните животни се синтезирали големи количества кислородни радикали.

При инжектиране на мишките с ензима натриево-калиева аденозинтрифосфатаза се забелязало значително снижаване на процесите на стареене. Същите резултати били получени и при опити с култури с човешки фибропласти - клетки от съединителната тъкан.

По мнението на учените, ако специфичният фермент се окаже безопасен за човешкото здраве, това вещество може да бъде използвано като основа за терапии срещу стареенето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На колко сте години? - пита съдията.
- Ами, навърших трийсет... - шепне жената.
- Добре, добре! През коя година?

Харесай Дунавмост във Фейсбук