Учен направи диамант от фъстъчено масло

0
Фъстъченото масло като органичен материал съдържа голямо количество въглерод
Фъстъченото масло като органичен материал съдържа голямо количество въглерод

Учен от Баварския геологичен институт е направил диамант от фъстъчено масло, пише Ingenieur.de.

Скъпоценните камъни с кално кафяв цвят няма да донесат богатство на изследователя, а и неговата цел е друга - да разгадае състава на земната мантия.

Фъстъченото масло като органичен материал съдържа голямо количество въглерод. Британският изследовател Дан Фростс, който работи в института от 2012 година, използва високо налягане, за да превърне хранителния продукт в диаманти.

Идеята на учения е да се наподоби възможно най-точно процесът на образуване на естествените камъни. Смята се, че диамантите са се формирали на около 800 километра под земната повърхност при температура над 2200 градуса по Целзий и налягане 1.3 милиона пъти по-голямо от това на атмосферата. Налягането е притискало атомите и те са се преподредили, за да се превърнат от въглерод в диаманти.

Фростс застъпва теорията, че в миналото скални късове, обогатени с въглероден двуокис в океаните, са попаднали в земната мантия. Там въглеродният двуокис се е отделил, разграждайки се на кислород и въглерод, като от последния са се образували диамантите. Ученият пресъздава този процес в лабораторията си. Методът обаче не е никак ефективен.

Диамант с разрез три милиметра се формира в продължение на много седмици. При това камъните не са подходящи за изработване на бижута. Цветът им е мътно кафяв, което ги прави по-малко атрактивни от искрящите им родственици. За Фростс това не е трагедия. Той проучва формирането и състава на земната мантия. Ученият иска да знае какъв е, например, произходът на силиция – дали е попаднал на Земята чрез метеорити и как е станал част от земната кора.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари