Убийството, което шокира и раздели Франция

0
Как една жертва се превръща в убиец
Как една жертва се превръща в убиец Снимка: metro.co.uk

Валери Бако, 40-годишна майка на 4 деца, разказва как е застреляла в тила съпруга си (който е и бивш неин втори баща) Даниел Полет в нощта на 13 март 2016 г.

Валери е натиснала спусъка, докато той запалвал колата им, а по-късно същата вечер заедно с двама от синовете си и гаджето на дъщеря ѝ заровили Полет с лицето надолу в горичка близо до дома им, използвайки фенерче на телефон, за да осветяват зловещата сцена, пише Vesti.bg

Малко повече от година по-късно полицията открива плиткия гроб. Въпросът, пред който са изправени съдебните заседатели сега е

дали Валери е хладнокръвен убиец или емоционално съсипана жертва.

Според поддръжниците ѝ това не е безчувствено убийство, а емоционална реакция на десетилетия ужасяващо физическо, сексуално и емоционално насилие, което тя е търпяла от съпруга си – шофьор на камион, алкохолик и осъден сексуален насилник, който започва да я изнасилва, когато тя е едва 12-годишна, а по-късно я принуждава да проституира.

Когато съдебният процес започна в понеделник защитата на Валери заяви, че тя е жертва, водена от инстинкт за самосъхранение, която се е защитила, след като властите не са успели да я защитят. Освен това те твърдят, че подсъдимата отчаяно е искала да предпази 14-годишната си дъщеря, за която според нея Даниел Полет имал планове също да злоупотребява и да ѝ бъде сводник.

Прокурорите от друга страна говорят за предумишлено убийство, посочвайки, че Валери е признала, че и по-рано през деня е опитала да убие мъжа си като е смачкала и разтворила сънотворни хапчета в кафето му, но той отпил само глътка от него и казал, че вкуса е отвратителен. Той заявил, че няма да го пие.

Убийството раздели Франция

като мнозина твърдят, че Валери е била жертва на системно домашно насилие, при което насилника действа безнаказано, а жертвата редовно е игнорирана от властите, особено, когато е от работническата класа, какъвто е случая с Валери Бако.

От другата страна на дебата са морално консервативните хора, които в страна със 70% католическо население, имат обтегнати отношения с феминистките и са с изключително силни разбирания за светостта на човешкия живот.

Франция е изправена пред много сериозен дебат, тъй като най-малко 55 жени са загинали от началото на годината или от ръцете на партньорите си, или от ръцете на бившите си партньори.

Повече от 620 000 души са се подписали в петиция за отпадане на обвинението в убийство. Междувременно почти 5 млн. души са гледали мъчителното интервю на Валери, в което тя разказва за живота си, който е детайлно описан в книгата ѝ Tout Le Monde Savait (Всички знаеха). В книгата от 200 страници е описано ужасяващото ѝ страдание, което започва, когато родителите на Валери се развеждат в началото на 90-те години на миналия век, а майка ѝ – алкохоличка, започва връзка с Даниел Полет.

Валери твърди, че Полет е започнал да я малтретира през 1992 г., когато нахлул в банята, докато тя миела косата си. Първоначално тя не е имала представа какво точно се случва и е разбрала едва след урок по биология. Бако казва, че е била изнасилвана ежедневно, като това се е случвало , след като майка ѝ излизала за работа.

След жалба на роднина, Полет в крайна сметка е арестуван и осъден за изнасилване. През 1996 г. той беше осъден на 4 години затвор, но в зашеметяващ парадокс във френската правосъдна система,

той не просто е освободен условно две години по-късно, но и му е позволено да се върне в дома на жертвата си.

Злоупотребите започват отново. „Изглежда никой не намираше за странно, че Даниел се върна да живее с нас, сякаш нищо не се е случило. Всички знаеха, но никой нищо не каза“, споделя Валери. Дори майка ѝ знаела какво се случва и един ден Валери я чула да казва: „Не ми пука, стига да не забременее“.

За съжаление точно това се случва през 1998 г., когато 17-годишната Валери и 40-годишният Даниел Полет са изгонени от семейния дом. Тя казва, че се е съгласила да се изнесе с насилника си, защото си е нямала никого и не е имало къде да отиде. Местят се в апартамент, където тя ражда първия им син.

През следващите осем години тя ражда още двама синове и една дъщеря, а през 2008 г. се женят – не, не от романтика, а просто защото връзката им е била такава, в която тя не е имала право да казва „не“, а домашният им живот е бил „екстремен ад“, пише Бако в книгата си.

„Когато той решаваше, че правя нещо неправилно, започваше да проявява насилие. Първоначално бяха шамари, а после започна да ме рита и души. С течение на времето започнаха заплахи с огнестрелно оръжие“, разказва тя. Освен това Даниел бил много „контролиращ“ съпруг, който редовно я унижава и ѝ забранява да говори с хора извън семейството без неговото съгласие.

По различни поводи той

чупи носа ѝ, удря я по главата с чук, урежда да има лесбийски отношения, които той да заснеме.

Ако тя откаже да сътрудничи, той слагал пистолет до главата ѝ и казвал: „Имаш късмет, че е празен, следващият път ще бъде зареден. Ще има куршум за теб и за всяко от децата“.

Бако споделя, че в тяхната общност всички знаели за склонността към насилие на Полет, както и че е осъждан, но никой не се намесвал. В един момент тя казва, че е изпратила децата си в полицията, за да съобщят за домашно насилие, но им било казано, че няма да разследват, освен ако възрастен не подаде жалба.

„Ако не сте живели такъв живот, е трудно да разбере. Когато ежедневието ви е поредица от удари, заплахи, обиди и унижения, в крайна сметка сте неспособни да мислите. Партньора ви ви е промил мозъка“, споделя тя.

Нещата вземат драматичен обрат към 2010 г., когато Полет

решил да напусне работа като шофьор на камион и вместо това да си изкарва прехраната, като принуди жена си да работи като проститутка.

Той слага матрак и завеси в камиона си разпространява листовки, рекламирайки момиче на повикване на име Аделин, което ще се среща с клиенти на усамотени места край големи пътища. Използвал е картон, за да блокира гледката отпред на превозното средство и пробил дупка в него, за да може да наблюдава вкакво прави с клиентите, които му плащали от 20 до 50 евро. „Той не беше мотивиран от парите, а от желанието да гледа как ме унижават“, спомня си. Валери си спомня, че една вечер е била принудена да се срещне с 15 клиенти, които чакали на опашка.

Вечерта на убийството тя била принудена да приеме клиент с „изгнили зъби“, наречен „Маню“, който направи поредица от сексуални желания, които тя не искала да изпълни. Когато тя отказа, той продължил да я изнасилва. След като Маню си тръгнал, тя споделя: „Болеше ме. Кървях. Всичко, което бях преживяла, ме връхлетя изведнъж“.

Тя твърди, че дълбоко травмиращото събитие е довело до моментално решение да застреля съпруга си с 9-милиметров пистолет, който той е държал в превозното средство за защита срещу по-буйни клиенти. Вторият допринасящ фактор, твърди тя, е, че Полет е започнал да разпитва 14-годишната им дъщеря  относно нейната сексуалност, което я карало да се притеснява, че той ще започне да злоупотребява също и с детето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари