Уалид Реграги: Ние сме Роки на Световното първенство, всички искат да са като нас!

0
Защо да не мечтаем за титлата? Ако нямаш мечти, няма да стигнеш до никъде, заяви щастливият треньор на националния отбор на Мароко
Защо да не мечтаем за титлата? Ако нямаш мечти, няма да стигнеш до никъде, заяви щастливият треньор на националния отбор на Мароко Снимка: Getty Images

Защо да не мечтаем за титлата? Ако нямаш мечти, няма да стигнеш до никъде, заяви щастливият треньор на националния отбор на Мароко

Щастливият треньор на националния отбор на Мароко Уалид Реграги нарече отбора си „Роки на Световното първенство", след като отстраниха един от фаворитите за световната титла Португалия днес. Мароканците, които шокираха света с последователното елиминиране и на Испания, и на Португалия, спечелиха с 1:0 благодарение на гола на Юсеф Ен-Несири.

Постижението на мароканците е още по-сериозно, като се има предвид, че станаха първият африкански отбор, достигнал до полуфинал на Световни футболни финали. Макар и основно с игра в защита, с много вложени усилия и прилична доза късмет, те чакат Англия или Франция.

Реграги смята, че футболистите му, сочени за аутсайдери, са показали духа на Роки Балбоа – герой на Силвестър Сталоун от филма за прославения боксьор и са тръгнали да спечелят „света“, предава БТА.

"Имаме ясен и прост план за мачовете – всеки трябва да работи. Мисля, че те никога не са бягали толкова много през живота си, колкото тичаха днес, но го направиха с ясната мисъл, че е за страната. Не бяхме толкова добри, колкото срещу Испания, но когато вложиш сърцето си, създаваш шансове. Ние се превръщаме в отбора, който всички обичат на това Световно първенство - ако покажете тази страст, желание, вяра, можете да успеете. Моите играчи го показаха", продължава Реграги пред журналистите в залата на стадион "Ал Тумама".

"Победихме Испания, Португалия, Белгия, без да допуснем. Но това не е чудо, а плод на усилена работа. Направихме нашите хора щастливи и горди, нашия континент щастлив и горд", продължава разпалено Реграги. И след това се отнесе за любовта си към филмите.

"Когато гледате филма за Роки, искате да подкрепите Роки заради неговото сърце и отдаденост и мисля, че ние сме Роки на това Световно първенство. Когато сте малък отбор, трябва да мечтаете, да вярвате. Мисля, че това е голямо, голямо послание за света. Мисля, че сега светът е с Мароко", допълва 47-годишният специалист, който отгоре на всичко е роден във френското градче Корбей Есон.

Той пое националния отбор след две поредни титли в мароканското първенство с Уидад (Казабланка), но е първият африканец, който стига до този етап на Световното. Реграги обаче е френски продукт и като футболист, и като треньорско обучение. Просто родителите му са марокански емигранти и така се връща в историческата си родина.

"Знаехме, че ще бъде много труден мач срещу един от най-добрите отбори в света. Те създадоха повече проблеми, отколкото Испания. И е нормално, защото за мене Португалия е просто по-силен отбор", казва още бившият полузащитник и настоява, че планът му не е бил да нареди всички свои хора в защита.

"Може и да не играхме по най-добрия начин, но тактически бяхме много силни. Можем да създадем проблеми на всеки един отбор на света. Като изключим автогола срещу Канада, нито един противник не е вкарал гол в нашата врата и явно е проблем за тях. Срещнахме едни от най-добрите отбори по отношение на интензивност и високо темпо, но ако вложите това сърце и смирение, понякога имахме и малко късмет, то нещата се случват".

След това каза и какво е променил при влизането на Роналдо. "Когато Кристиано се появи на терена, те започнаха да пресират много по-високо, оставяйки празни пространства в горната част на своята защита. И рискувах – или ще спечелим, или няма".

Попитан докъде ще стигне Мароко на Мондиала, той каза: "Важното е, че дадохме пример на другите отбори от Африка. Защо да не мечтаем за титлата? Ако нямаш мечти, няма да стигнеш до никъде", завърши гологлавият спец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари