Творци от цяла Европа се включват в литературен фестивал в Русе

0
Те ще четат стихове и проза, ще донесат картини, снимки и инсталации, ще разговарят, ще музицират и импровизират заедно с публиката в Русе
Те ще четат стихове и проза, ще донесат картини, снимки и инсталации, ще разговарят, ще музицират и импровизират заедно с публиката в Русе Видео: Русе Медиа

Литературният фестивал в Русе, който се провежда за 11-и път, ще събере тази година творци от различни страни на Стария континент.

Организаторите от Международно дружество „Елиас Канети“ са избрали за мото поетичното „Дъхът на Европа“. Различните събития ще прозвучат на различни езици, като навсякъде ще бъде осигурен превод на български.

В Художествената галерия на „Борисова“ 39 и в Дом „Канети“ на ул.“Славянска“ 12, ще си дадат среща писатели, художници, преводачи, фотографи, учени и музиканти от Австрия, България, Германия, Испания, Италия, Полша, Чехия и Унгария. Те ще четат стихове и проза, ще донесат картини, снимки и инсталации, ще разговарят, ще музицират и импровизират заедно с публиката в Русе. Специален акцент ще бъде поставен на участието на представителите на Полша и Чехия, информира Русе Медиа.

Откриването ще бъде на 3 октомври в Художествената галерия, където в 16.30 часа ще бъде открита изложбата на Атанас Гаджев. Тя е посветена на 100-годишнината на мексиканския писател Хуан Рулфо и е вдъхновена от една от книгите му. В 17 ч немската писателка от български произход Петя Хайнрих ще представи две свои книги, свързани с темата за реката. След нея стиховете си ще чете Петър Чухов, а русенката Мира Душкова ще представи новата си книга „Ангели и сняг над Монреал“, с участието на танцова формация „Star Dance“.

Следващите четири дни всички събития ще бъдат в Дом „Канети“, с начален час 16.30 часа. Сред акцентите са изложбите „Известни българи в подкрепа на полската кауза“ и „В това време на едно друго място / 100 години чешки комикс“. На 5 октомври от 18 ч ще бъде представен и българският превод на комикса „Затопек“ с участието на писателя Ян Новак . Той проследява пътя на забележителния атлет Емил Затопек (1922 – 2000) от малкото градче Копршивнице до олимпийския стадион в Хелзинки, където през 1952 г. той печели три златни медала, подобрявайки олимпийските рекорди в бягането на 5000 м и 10 000 м и в маратона.

Закриването ще бъде на 7 октомври с пърформанси и музика. Тогава ще се раздават и подаръци – всеки, който е събрал печати от 5 събития на фестивала, ще получи книга по избор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари