"Дъхът на Европа" завладя Русе

3
До края на литературния фестивал остава само още един ден
До края на литературния фестивал остава само още един ден

До края на литературния фестивал остава само още един ден

Само още един ден остава до края на 15-то издание на най-стария международен литературен фестивал в България - този в Русе.

Той се организира от Международно дружество „Елиас Канети“ и се провежда под надслов „Дъхът на Европа.“ През годините във фестивала са участвали автори от почти всички европейски страни. Събитието винаги се е отличавало се със специфична творческа атмосфера, в която се обсъждат всевъзможни арт проекти.

Своите поздравления към организаторите и участниците изказа и областният управител Анатоли Станев. „С настоящото бих искал да изразя благодарността си за приноса Ви към развитието на културата не само в региона и страната, но и в цяла Европа. Работата Ви отрежда заслужено място на Русе на световната литературна карта“, се казва в написаното от Станев до председателя на дружеството проф. дфн Пенка Ангелова.

Според областния управител особено внимание заслужава и факта, че в рамките на фестивала ежегодно се прави своеобразен преглед на най-съвременната литература в различните страни и се проследяват връзките между авторите в тематично и жанрово отношение. „Удивително е, че форумът успява да обедини толкова много и различни хора на изкуството. Той функционира на границите на различните изкуства, като в него се включват художници, литератури, поети и теоретици“, допълва още Станев.

Тази година в инициативата участват осемнайсет автори от осем страни – България, Република Северна Македония, Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Германия и Австрия.

Напълно очаквано по време на фестивала, който започна на 3-и октомври, се състояха и няколко авторови дебюта. Утре предстои още един – на Ивайла Александрова, която е носителка на наградата „Елиас Канети“ с книгата си „Горещо червено“. В неделния ден тя ще представи новата си книга „Дело № 585. Анкета върху един разстрел“, разкриваща малко известни факти около убийството на Никола Вапцаров. Очаква се книгата да излезе от печат до броени дни.

Международният фестивал се организира с цялостната подкрепа на Община Русе, както и със съдействието и сътрудничеството на Гьоте-институт София, Полския институт в София, Чешкия център в София, Унгарския институт в София и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари