Цяла България е завладяна от температурни рекорди

0
Изпълниха се прогнозите на синоптиците за опасните жеги в първия почивен ден
Изпълниха се прогнозите на синоптиците за опасните жеги в първия почивен ден Видео: БНТ

Рекордни температури на Балканския полуостров бяха отчетени днес.

Изпълниха се прогнозите на синоптиците за опасните жеги в първия почивен ден. На различни места в Северна България бяха измерени високи стойности. На много места заради жегите хората са потърсили лекарска помощ, съобщава БНТ.

Още в ранните часове на деня термометрите бяха почервенели на много места в страната, а в Благоевград градусите бяха над 30 още в 9:00 сутринта, като през деня достигнаха 35. Далече сме обаче от абсолютния рекорд за месец юни от 43 градуса, казаха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Най-топло обаче днес беше в Русе. Там бяха измерени най-високите температури за 18 юни – 37,8 градуса. На слънце температурите се усещаха поне с два градуса повече. Улиците и площада в града в ранния следобед бяха опустели, само децата намериха прохлада под струите на шадравана.

Малко по-прохладно е било днес за хората по Черноморието. 28 градуса беше температурата във Варна към 16:00 часа. На повечето плажове в града беше вдигнат червен флаг, който предупреждава, че влизането във водата е забранено. Въпреки това повечето туристи се възползваха от прохладата на водата.

В столицата температурите бяха между 35 и 38 градуса. Горещините в следобедните часове на първия от почивните дни не уплашиха софиянци, които се възползваха от топлото време за разходка.

Вероятна причина за много катастрофи са жегите днес. В района на Кресненското дефиле лек автомобил навлезе в насрещното платно и се удари в ТИР рано сутринта. Пострадаха мъж и жена, като мъжът почина по-късно в болницата в Благоевград.

От полицията предупреждават шофьорите да карат изключително внимателно, защото и през следващите дни се очакват високи температури. Лекарите съветват да се пият много течности и да се избягва излагане на слънце в следобедните часове, особено при възрастните и децата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари