Цял випуск акушерки бяга в чужбина

0
В момента в България недостигат 1200 акушерки.
В момента в България недостигат 1200 акушерки.

Между 400-500 акушерки заминават годишно в чужбина, за да търсят по-добра реализация в Европа. Приблизително толкова е и един випуск медицински специалисти, които завършват акушерство. Това съобщи вчера  председателят  на Алианса на акушерките Емилия Казълова. „Младите колеги имат голяма възможност да се реализират. Отиват към Германия и Великобритания.

В Англия заплатата е около 1600 паунда а средните заплати у нас са около 600 лева”, коментира тя и допълни, че освен по-високото заплащане, акушерките в чужбина получават и по-добро кариерно развитие. Казълова добави, че болшинството от акушерките останали у нас - 90% се трудят на по две места и често им се налага да карат дълги смени. Причините са  липсата на кадри и ниското заплащане.

„Възможно е  акушерките да карат 24-часови дежурства, което е провокирано не само от недостига на специалисти, но е продиктувано от финансови проблеми”, признава Казълова.

Тя отчете, че у нас има недостиг на акушерки. В момента те са  около  3700-3800, което е крайно недостатъчно защото са ни необходими около 5000.

На международния ден на акушерката, който беше вчера, съсловието  поиска законови промени, които да позволят на медицинските специалисти да работят самостоятелно.

„Нормативната ни уредба не позволява на акушерките да оказват медицинска помощ на родилки извън болнични заведения без надзор на лекар. С това на практика е отнета възможността на акушерката да упражнява реално традиционната си дейност - да подпомага родилката по време на естествения процес на раждане, когато липсват показания за необходимост от медицинска интервенция”, коментира Емилия Казълова. Тя добави още, че продължителността на прегледите при лекар по време на женска консултация и детска консултация е лимитиран, поради което е неуместно да се говори за качествена грижа

Според нея трябва да се променят и законови текстове, така че акушерките да имат право да сключват договор със здравната каса, която да им плаща за полаганите от тях грижи.

От съсловната организация смятат за нужна и промяна в образователните  и изследователските програми на акушерките, така че и у нас да се придобиват необходимите знания и умения за обучение на родителите в практики, основани на медицински доказателства при зачитане на техните права.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари