Los Angeles Times: Провинциална България се превръща в призрачна земя

3
Изданието пише, че населението в страната е намаляло с повече от 1/5
Изданието пише, че населението в страната е намаляло с повече от 1/5 Снимка: Jodi Hilton / For The Times

"България се свива. 30 години след края на комунизма броя на жителите е намалял с повече от една пета, като от 9 милиона, населението вече е по-малко от 7 милиона души."

Това пише Los Angeles Times, научаваме от Евроком. 

Според United Nations, ако тази тенденция продължи, то тогава България ще остане 5.4 млн. до средата на века. Даже има опасения, че броя на населението може да намалее на едва 4 млн.

България е от местата по света, където има сериозна демографска криза. В Северна Америка, Източна Азия, както и навсякъде в Европа раждаемостта драстично намалява. 

Американското издание твърди, че урбанизацията кара младите хора все повече да напускат родните си места, като по този начин провинциалния живот изчезва. 

Българските крайно десни партии не са толкова силни, колкото в останалата част от Европа. Те са спечелили общо 14% от вота на последните парламентарни избори. 

Също така се отбелязва, че емигриращото в чужбина население е в подходяща възраст за създаване на поколение. Като резултат, жителите, останали на територията на България са в застаряваща възраст.

Кореспондентите Дейвид Стърн и Мартин Димитров са посетили различни населени места, по-голяма част от тях в Северозападна България.

Разговорите с местни жители от Белоградчик, с. Скомля, както и с. Лютиброд свидетелстват за това, че бъдещето на България е много трудно да се предвиди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари