В България липсва критична маса, защото много млади хора емигрират

0
Иван Кръстев: Пропагандата на XXI век ни убеждава, че нищо не зависи от нас
Иван Кръстев: Пропагандата на XXI век ни убеждава, че нищо не зависи от нас Видео: bTV

В България липсва критична маса, защото много млади хора емигрират - това смята политологът Иван Кръстев.

"В Източна Европа демографската криза е най-силна. Парадоксално България е страната, която показва най-голяма загуба на население като процент от всички други страни при отсъствието на война или голямо природно бедствие. Проблемът е не, че имаме ниска раждаемост, а че много млади хора напускат. Оттук се появява липса на критична маса, което създава усещане, че нищо не може да се постигне, нищо не зависи от нас и това усещане за тъга в източноевропейските общества", каза Кръстев в интервю за bTV. По думите му обаче дори всички емигрирали да се върнат в България, демографският проблем няма да бъде решен.

Според Иван Кръстева "бъдеще" е думата на новата 2020 г.

"Всички са обхванати от носталгия по миналото, защото не знаят как ще изглежда бъдещето, а се боим от него, защото преди сме имали усещането, че сме знаели как изглежда бъдещето, а сега - не, обяснява Кръстев, според когото именно това прави дефинирането на бъдещето изключително важно.Свидетели сме на "банализация на апокалипсиса", което е видно особено в новинарските емисии. Днес ние изпитвали чрез медиите неща, които никога не сме изпитвали персонално.

Пропагандата на XX век убеждаваше хората да жертват живота си за режимите, а пропагандата на XXI век ни убеждава, че нищо не зависи от нас, смята политологът.

Това поражда недоверие и виждаме резултата в политическия живот и недоверието в партиите, отбелязва Кръстев. Въпреки че голямата част от времето си е в чужбина, Иван Кръстев разкрива, че неговият поглед към света остава български и винаги ще гледа случващото се като българин.Ако човек не е готов да повярва на никого, той наистина не е способен да промени нищо

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари