Церемония в памет на жертвите на арменския геноцид се провежда в Русе днес

3
Арменският геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци, извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г.
Арменският геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци, извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г.

На днешната дата се отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид от 1915 – 1923 година.

Днес от 12:30 часа е планирано да бъдат положени венци и цветя в памет на невинните страдалци пред монумента в двора на Арменската апостолическа църква. На церемонията се очаква да присъстват областният управител на Русе Анатоли Станев, както и представители на ръководството на Община Русе и Общинския съвет.

Час преди това в знак на признателност и уважение към българския народ и неговите свидни жертви арменците от града ще положат венец пред Паметника на свободата.

През последните години се засилват призивите в световен мащаб за международно признаване на арменския геноцид както и признаване от страна на турското правителство за случилото се. От 2007 година насам над 20 страни декларират официалното признаване на събитията от този период като геноцид, също както тях, тази гледна точка се приема и от повечето изследователи и историци.

На 24 април 2015 година във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно събрание приема декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменци.

Припомняме, че под арменски геноцид се разбира умишленото и систематично унищожаване на арменското население в Османската империя в края на XIX век, по време на Първата световна война и малко след това. Жертва на масови кланета и насилствена масова депортация са над 1 000 000 арменци в периода 1915 – 1918 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари