Русенци почетоха паметта на загиналите в арменския геноцид

2
По време на възпоменателната церемония бе отслужена църковна служба от отец Дирайр Хадавян в двора на арменската църква „Света Богородица“ в Русе
По време на възпоменателната церемония бе отслужена църковна служба от отец Дирайр Хадавян в двора на арменската църква „Света Богородица“ в Русе Снимка: Областна администрация - Русе

По време на възпоменателната церемония бе отслужена църковна служба от отец Дирайр Хадавян в двора на арменската църква „Света Богородица“ в Русе

Венци и цветя бяха положени късно вчера вечерта пред мемориала в двора на арменската църква „Света Богородица“ в Русе, напомнящ за масовото изтребление на арменци в Османската империя. Да се поклонят пред паметта на жертвите на трагедията от 1915-а година дойдоха десетки русенци. Сред тях бяха заместник областният управител Детелина Ачева, кметът Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, общински съветници, народният представител Златан Златанов, както и редица представители на политически и обществени организации. „Някои уроци от историята оставят белези, които винаги ни напомнят, че трябва да съхраняваме и предаваме добродетелите, благодарение на които оцеляваме. Зачитайки поуките от преживяното, все по-правилно успяваме да разберем другите и да станем по-добри“, сподели Ачева.

Трагичните събития, разиграли се през 20-и век, са известни в цял свят като Арменски геноцид, а скръбната годишнина по традиция се отбелязва на 24-и април. Припомняме, че на тази дата през 2015-а българското Народно събрание прие декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменците.

По време на възпоменателната церемония бе отслужена църковна служба от отец Дирайр Хадавян, а от арменското физкултурно дружество „Хоменътмен“ и Народно читалище „Анжела Чакърян – 2008“ беше подготвена богата културна програма, включваща рецитали и танци. Представители на арменската общност припомниха част от историческите факти около събитията отпреди 108 години.

Малко преди да се състои самата церемония арменската диаспора в Русе поднесе венец пред Паметника на свободата. Така те за пореден път изказаха признателност пред саможертвата на българските герои и изразиха благодарност за подадената ръка в онзи трагичен момент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари