Център за обучение на диабетици работи в МБАЛ Русе

0
Тази година фокусът е насочен към борбата със захарния диабет
Тази година фокусът е насочен към борбата със захарния диабет Снимка: Дарик

На 7 април се отбелязва Световния ден на здравето – рожден ден на Световната здравна организация.

Всяка година на този ден СЗО фокусира вниманието на международната общност върху различни здравни предизвикателства от световна значимост.

Тази година фокусът е насочен към борбата със захарния диабет, информира Дарик.

Целта е да се повиши осведомеността относно нарастващия брой хора, живеещи с диабет по целия свят, както и към здравно-социалните последици от заболяването.

В МБАЛ-Русе от 1997г. работи Център за обучение на диабетици. Това е мястото, където лежащо болните от диабет във „Второ отделение по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната“ в болницата могат да получат нужната информация и обучение по всички теми, свързани с живота с диабет. Отделението на МБАЛ-Русе разполага с 27 легла, като ежемесечно постъпват около 100 до 110 човека с декомпенсиран захарен диабет.

Най-често обученията се провеждат на малки групи от около 7 човека. Това става всеки ден в периода на престой на пациентите в отделението в продължение на половин час, след визитациите. Обучители в Центъра са д-р Марина Митева и д-р Мартина Колева, които разработват различни теми за обучение за млади и възрастни, придружени с нагледни постери, диапозитиви и филми.

Консултациите могат да бъдат групови и индивидуални. На тях лекарите запознават диабетиците с основите на болестта и как да се справят с ежедневните проблеми, които тя предизвиква. Храненето е особено важна част от обучението, където пациентите биват запознавани с видове диети, съдържание на храните и нивото на кръвна захар, което трябва да поддържат.

Инжектирането на инсулин е другата ключова част от обучението, тъй като това става неизменна част от живота на пациентите. Други въпроси, които се обсъждат, са свързани с поведение при нощен труд, пътувания, както и всички останали въпроси по темата, които интересуват болните от диабет.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари