Цената на дизела рязко се понижи в Русе

3
Въпреки това хората искат по-осезаемо поевтиняване на горивата
Въпреки това хората искат по-осезаемо поевтиняване на горивата

Дизелът поевтиня с близо 90 стотинки на литър - ще се задържат ли цените?​

Дизелът поевтинява през последните дни. Горивото се продава средно за 2.73 лв. на литър. Трайна ли е тенденцията за понижаване или спадът се дължи на Великденските празници и завишеното търсене?

Сериозно понижение на дизела през почивните дни. Днес литър от горивото може да се купи на цена от 2.56 лв. в по-малките бенизонастниции до 2.79 лв. в някои от веригите. След абсолютния рекорд от 3.56 за литър дизел през миналото лято, днешното понижение с около 86 ст. е най-голямото за периода, информира БНТ.

В Русе цената на дизела на малките бензиностанции рязко се понижи и дори се изравни с тази на масовия бензин. Въпреки това хората искат по-осезаемо поевтиняване.

Венцислав Пенгезов е собственик на малка бензиностанция. Сперед него големите вериги не бързат да калкулират по-ниските котировки на петрола, поради което и цените там са по-високи.

"Наблюдава се едно неотразяване на движението на цената във веригите, докато в по-малките бензиностанции те си показват намаление или съответно повишение. Но аз това го отдавам на предстоящите празници, когато се очаква да има доста пътуващи и просто искат да направят определен обем с печалба", казва Пенгезов.

От петролната и газова асоциация имат друго обяснение.

"Това е конкуреницята, която работи на територията на страната и работи чудесно. И второ, напълно е нормално цените в малките вериги да са по-ниски, защото те имат много по-малко разходи за персонал. Освен това всички компании, членове на Петролната асоциация, правят допълнителни проверки за качеството и количеството на горивата, което съвсем естествено оскъпява продукта с няколко стотинки. В крайна сметка, правим го за клиентите и смятам, че те оценяват това", посочи Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация.

Според асоциацията понижението е временно и се очаква ново покачване, но ще бъде минимално.

"Видяхме едно поскъпване на "Брент" с 10 долара, може би ще има леко поскъпване, съвсем малко, в рамките на жълтите стотинки. Ако то се случи и най-вече, ако тенденицята е за запзаване на тези нива - около 85 долара за барел, което за момента е вероятно и се задържат се на тези цени. Така че, застой с евентуално поскъпване с няколко жълти стотинки".

Според анализатори, намаленото производство на държавите от ОПЕК, засега се компенсира от ръста на добива в Иран, Норвегия, Бразилия, Нигерия и Гвиана, поради което и цените на борсите се задържат стабилни и не се повишават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    До 3
    Че повечето не купуват от лукойл бе балък
  • 2
    5
    Русенец
    2008 г цена на петрола около 140$, а на горивата около 2,30-2,50. Правилно ли си спомням или греша?
  • -2
    4
    до 3
    КАТО СИ БИВШ , ДАЙ ЦЕНОРАЗПИСА НА ЛУКОЙЛ. ДА ВИДИМ КАКВА Е ЦЕНАТА ОТ 1.80.ДНЕС 11. 4. 2023 Г.БЕЗИНА Е 2,24 ЛЕВА. А ДИЗЕЛА Е 2.36.С ДДС. ТАКИВА БИВШИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ЛАЯТ САМО ПО ФОРУМИТЕ. ТЪПАНАР.
  • 5
    3
    Бивш собственник на...
    Никой не ги контролира тези кожодери купуват го на 1.80 продават на 2.80
  • 6
    2
    Анонимен
    А овцете доволни купуват и ги стрижат!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари