Цените на горивата в Русе са средни за страната

0
Рекорден скок на цените на горивата, но за Русе поскъпването е по-ниско
Рекорден скок на цените на горивата, но за Русе поскъпването е по-ниско Видео: БНТ

Цените на горивата у нас не са били толкова високи от лятото на 2015-та година.

Само за няколко седмици дизелът и бензинът поскъпнаха с близо 10 стотинки за литър. А в сравнение с миналото лято с 30 стотинки. Причината е в покачващите се цени на суровия петрол, коментират от Българската петролна и газова асоциация. Други експерти обаче смятат, че и пазарът, и регулаторните органи не работят добре и това допринася за нестабилните цени и поскъпването на горивата у нас

В началото на летния сезон винаги има известно поскъпване на автомобилните горива, но тази година се забелязва драстичен скок в цените. През юни миналата година бензинът и дизелът са се продавали за около 2,05 лв на литър, докато сега средната цена e 2,25 лв.

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: През миналата година по това време барела струваше 45 долара, в момента той е 75, това е двойно поскъпване на суровия петрол, за същото време горивата в България са се увеличили с 9-10 %, което е напълно нормално.

Според енергийният екперт и блогър Илиян Василев има и други фактори, които влияят на ценообразуването.

Илиян Василев, енергиен експерт: Имаме Комисия за защита на потребителите, която нито е правила скоро анализи, нито е изследвала проблема. И когато затегнете режима на внос, който и без това е изключително труден, защото всичко минава през акцизните складове. В резултат на което се получава странен феномен, че суровия нефт от 80 долара падна на 75, а при нас цените се увеличиха.

Десетки жители на Гоце Делчев и представители на малкия и среден бизнес отново излязоха на протест срещу високите цени на горивата в града и региона....

В България купуваме най-евтините горива в Европа и увеличението е минимално, обясняват още от Българската петролна и газова асоциация.

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Дори в държави като Франция, цените на горивата са с разлика от 10- 18 % в зависимост от вида гориво.

Най-високите цени на горивата у нас са в Шумен. Там трудно могат да се открият цени под 2,30 лв. за литър. В Русе пък е най-евтино и поскъпването с 18 стотинки.

Венцислав Ицов: Може би по-евтини от южната част, откъм Бургас, но мисля, че във Варна са най-евтините. Тук в Русе сме едни от средните за страната.

Конкуренцията от по-малки снабдители на местно ниво и засиленият трафикът на автомобили също оказват влияние на цените у нас.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук