Цацаров: Кристиян Бойков не е действал сам

0
Целите на хакерския пробив са били в две посоки - политически и търговски
Целите на хакерския пробив са били в две посоки - политически и търговски

Претърсването на фирмата му от ГДБОП е със съдебно разрешение.

Претърсването на фирмата на компютърния специалист Кристиян Бойков е със съдебно разрешение, поясни главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. Според него разследваният Кристиян Бойков не е действал сам, а целите на хакерския пробив са били в две посоки - политически и търговски. Цацаров е убеден, че разследващите ще успеят да съберат и достатъчно доказателства за това.

"С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това", заяви Цацаров.

Но следващите ходове доказали, че идеите не са само негови, коментира още главният прокурор. По думите му една част от данните са търсели политическия резултат, а друга част са били хакнати с търговска цел.

"Проблемът не е в това, че е било търсено моето ЕГН - проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана. Аз лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с моето ЕГН, то е известно, най-много да се появи поредната статия", каза още Цацаров.

По-рано днес служители на ГДБОП влязоха в офисите на фирма TAD Group, в която работи обвиняемият за кибератаката срещу НАП компютърен специалист Кристиян Бойков. От фирмата вече обявиха, че застават зад своя служител и не смятат да "отключват" своите компютри за разследващите.

Цацаров съобщи още, че ако има предложение на наблюдаващия прокурор във връзка с наказателното производство срещу евродепутата Елена Йончева, може да се поиска имунитетът й. В момента производството е спряно. 

Главният прокурор потвърди също така, че стои зад кандидатурата на Иван Гешев начело на прокуратурата, която до момента е и единствената издигната.

"Защото когато правя нещо, аз съм убеден. За мен това е правилното решение. Аз съм работил с него, работя всеки ден, имам необходимата преценка", добави Цацаров. Той изтъкна като аргумент желанието си за приемственост в работата на прокуратурата.

"След като съм положил подписа си, аз заставам категорично зад тази кандидатура. Аз ще гласувам за тази кандидатура, независимо дали тя ще бъде върната, или не", категоричен беше Цацаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари