Задържаният служител от ГДБОП е синхронизирал действията си със служител на ДАНС

0
Антимафиотът е предоставял на Русия информация от български и партньорски служби и агенции, каза прокурор Ангел Кънев
Антимафиотът е предоставял на Русия информация от български и партньорски служби и агенции, каза прокурор Ангел Кънев Видео: БНТ

Антимафиотът е предоставял на Русия информация от български и партньорски служби и агенции, каза прокурор Ангел Кънев

Задържаният антимафиот от ГДБОП е синхронизирал действията си със служител на ДАНС.

Това обясни на брифинг Петър Петров - зам. председател на ДАНС, предаде БНТ.

"Става дума за лице, наш служител, което е засечено в хода на работа по конкретната разработка в преки и директни контакти със задържания служител на ГДБОП. За него се изясняват обстоятелствата и общуването му с обвиняемия. Уверявам ви, че са взети мерки спрямо него - ограничаващи достъпа му , за да няма риск от изтичане на допълнителна информация. От самото начало на разработката сме лимитирали информацията, до която е имало достъп заподозряното лице", каза Петър Петров - зам. председател на ДАНС.

"Служебно ми е известно, че това, което ще се изнесе е плод на разработка на ДАНС, на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев - наблюдаващ прокурор и на МВР. По този случай се работи от сравнително продължителен период от време. През цялото време СГП е била в координация с ДАНС и с ГДБОП", каза Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

"Досъдебното производство, по което е работим е образувано миналата година. По него работим само български агенции и български служби, и българската прокуратура и следствие. Към настоящия момент към наказателна отговорност е привлечен един български гражданин, все още служител на ГДБОП. Служител на същата дирекция в сектор "Международно сътрудничество и проекти". През продължителен период е реализирал комуникация и обмен на информация с представители на разузнавателните служби на Русия. При тази комуникация е предоставял информация, изготвена от българските служби и агенции, както и информация, която е постъпвала от партньорски структури, агенции и организации. Извършени са претърсвания и обиски. Приобщени са веществени доказателства. Тактиката на разследване включваше взаимодействие с колегите от МВР, които ни подпомогнаха. Обвинението се предявява, постановено е задържане за служителя на ГДБОП за 72 часа. Интензивно събираме доказателства, разпитваме свидетели. Искането за постоянна мярка за неотклонение ще бъде внесено възможно най-бързо в градски съд", обясни Ангел Кънев - наблюдаващ прокурор.

"Няма сигнал на чужди служби, както се твърдеше по медиите. Работата е започнала като разработка на ДАНС от средата на миналата година. Няма никакви чужди служби. В пряка координация сме с ръководството на МВР", подчерта Петър Петров - зам. председател на ДАНС.

Част от разследванията, по които е изнасяна информация, са били международни и са касаели схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари