Царица Костадинка: „Киро е много зле. Страхувам се да не умре“

0
Цар Киро остава в ареста
Цар Киро остава в ареста

Окръжен съд Пловдив остави в ареста Кирил Рашков. Съдът не уважи доводите на двамата защитници на ромския барон, че е с много влошено здравословносъстояние и болестите му прогресират всеки ден.

Беше отказана и исканата съдебно-медицинска експертиза, която да докаже, че Рашков не може да стои в ареста, защото заради диабета си, заради кръвното си трябва да спазва специален двигателен и хранителен режим. Наскоро той е вдигнал много висока кръвна захар – 18 и е била викана линейка в ареста. 

Той е бил лекуван и в ареста, и в продължение на 10 дни в затворническата болница, но лечението не е дало резултат и адвокатите се опасяват от най-лошото.

Същото каза Царица Костадинка: „Киро е много зле. Страхувам се да не умре“. 

Пред съда съпругата на Рашков каза: „Той е възрастен и болен, моля ви за по-лека мярка“.

Според прокурор Румен Попов ситуацията е абсурдна, тъй като делото е прехвърлено на Специализираната прокуратура. Вече 7 месеца обаче от там няма нови данни и обстоятелства и през март изтича срокът, в който Рашков може да бъде държан в ареста. Ако Специализираната прокуратура не реагира, Кирил Рашков ще излезе на свобода.

Прокурорът каза още, че той не е компетентен, защото не е наблюдавал делото и е странно как това, което трябва да върши Специализирана прокуратура се върши в момента от Окръжна прокуратура. 

Съдът отказа да освободи Рашков с мотива, че той има три повдигнати обвинения, за които законът предвижда затвор. Адвокатите на Рашков казаха, че физико-химическата експертиза за намерения у него 500 г живак, показала, че в едно от шишенцата има сплав на живак със злато. Това според адвокатите било амалгама – вещество, което не е опасно за живота на хората. Съдът обаче заяви, че в другите шишенца има опасни вещества.

Прокурорът каза, че Кирил Рашков е извършил множество престъпления. В дома му е открита техника за заглушаване. Станало е ясно още, че в къщата на ромския барон са се водили разговори с другия обвиняем – Радослав Петров от Асеновград за различни престъпни дейности, сред които и за производство на наркотици и за превоза им от Холандия към България. 

Съдът допълни, че от дома на Рашков е иззет компютър, в който имало данни за планувани престъпления, на което Костадинка Рашкова реагира и заяви, че нямало такова нещо.

За различната престъпна дейност на Рашков са потвърдили много свидетели по време на разпит. Има реална опасност Рашков да се укрие, ако бъде пуснат, защото има постоянен адрес, но многократно е пътувал в чужбина, където има роднини може да избяга при тях. Освен това има реална опасност да извърши други престъпления , ако бъде освободен. Адвокатите на Рашков заявиха, че ще обжалват пред Апелативен съд пловдив на 26 февруари.  

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари