Италианец издигна параклис в памет на загиналите в Катуница момчета

0
Ангел и Павел починаха при размириците, избухнали срещу своеволията на фамилията на Кирил Рашков
Ангел и Павел починаха при размириците, избухнали срещу своеволията на фамилията на Кирил Рашков

Ангел и Павел починаха при размириците, избухнали срещу своеволията на фамилията на Кирил Рашков

11-години след трагедията в Катуница, при която загинаха двама млади мъже, италианец издигна параклис в тяхна памет. Храмът беше тържествено осветен днес от пловдивския митрополит Николай, показа камерата на NOVA.

Жителите на Катуница ще могат вече да запалят свещичка и да се помолят за душите на Ангел Петров и Павел Толев. Двете момчета – тогава на 17 и 19 години, загинаха при размириците, избухнали срещу своеволията на фамилията на Кирил Рашков, известен като цар Киро. Местните хора, които трудно се отърсиха от преживения кошмар, останаха трогнати от жеста на един чужденец, който даде пример за човещина и съпричастност. Италианецът Микеле Санторели издигна параклис в памет на двете момчета.

„Да запомним децата, които за съжаление ги няма, и в същото време да обединим обществото. Да върнем младите хора в храмовете. Вярата да ги крепи, защото без вяра ще ни е по-трудно. Това, че аз съм католик, не означава, че аз не съм християнин. Това като цяло е една вяра и трябва винаги да вървим ръка за ръка”, каза бизнесменът Микеле Саторели. Самият той от 30-години живее в Катуница, където развива успешен бизнес. Познавал много добре двете загинали момчета, бил приятел с тях и семействата им.

Изграждането на параклиса започнало преди година и половина. Инициативата на Санторели веднага намерила подкрепа от местните жители. „Основните средства ги дари той, за което му благодаря от името на жителите на Катуница, от името на община Садово. Заслугата е и негова, и на останалите дарители, но основно е негова. Идеята е това място да го превърнем в място за отдих, място за размисъл. Идеята е да покажем на България, че трябва да пазим нашите деца”, заяви кметът на селото Красимир Юруков.

В Катуница, която никога няма да забрави и да прости, се надяват повече никога да няма загинали деца и опечалени родители. Местните вярват, че храмът, изграден в името на двете загинали деца, ще закриля цялото село.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари