Три сценария за развитието на пандемията от COVID-19

0
Очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция
Очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция Снимка: AFP

Изведени са три основни сценария, които са публикувани от международната научна общественост по отношение на развитието на пандемията от COVID-19, съобщиха от Националния оперативен щаб, цитирани от bTV.

Първи сценарий

Серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото. Последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.

Втори сценарий

По-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Трети сценарий

Т.нар. "бавно изгаряне" на причинителя. Текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сценария, който следва тази пандемия, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция.

Това ще означава, че страните ще трябва да се адаптират и да намерят баланс между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществен живот.

България следва тенденцията на постепенно либерализиране на ограничителните мерки. През следващите дни ще се анализира дали мерките дават необходимия ефект и дали ще последва либерализиране, или пък връщане на част от ограниченията.

Това е моделът, който следват всички страни и който се прилага и в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари