В още 8 области се налагат мерки срещу коронавируса

0
Вече 20 района в страната са в Етап 1 от Плана за справяне с пандемията
Вече 20 района в страната са в Етап 1 от Плана за справяне с пандемията

Вече 20 района в страната са в Етап 1 от Плана за справяне с пандемията

От утре в нови 8 области на България се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщи министерството на здравеопазването.

Така областите, които вече попадат Етап 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 станаха общо 19. А от 23 юли ще бъдат вече 20, тъй като в списъка ще се присъедини и Ловеч.

Във всички тези области се наблюдава нарастване на интензивността в разпространението на коронавируса и увеличаване на заетостта на болничните легла от заразени пациенти. Затова със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция (РЗИ) се въвеждат временни противоепидемични мерки на тяхната територия.

Новите 8 области, в които се въвеждат временни мерки от утре (22 юли), са Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково.

От 19 юли временни противоепидемични мерки действат в областите София-град и Бургас, от 20-и – в Софийска област, Добрич и Ямбол, а от 21-и – в Габрово, Варна, Враца, Сливен и Силистра.

В тях са въведени следните противоепидемични мерки:

- носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги и др.;

- спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м в места със струпване на хора;

- хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;

- работа от разстояние при възможност;

- провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

- провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    jahj
    Пак пропаганда и измислици на нпо-тата на цру на сащ в България! Върви планът за изкуствено намаляване на населението на планетата, дело на изчадията от сащ и англия! Лъжа след лъжа и пропаганда! Не искат да се правят аутопсии, но задължават да ви инжектират експериментална течност, за която фирмата производител не носи никаква отговорност за последствията!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари