Три идеи за трапезата на Бъдни вечер

5
Ястията задължително трябва да са постни
Ястията задължително трябва да са постни Снимка: Facebook / Таня Желева

Ястията задължително трябва да са постни

На 24 декември се събираме около масата за Бъдни вечер. Това е един от най-важните семейни празници.

Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания - нечетно число. Бройката им е: 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината. Те представляват сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика.

Ние сме ви подготвили три идеи за трапезата довечера, като рецептите за ястията са заимствани от групата "В моята кухня" във Facebook.

Ето и нашите предложения:

Капански пилцета /лозови сърми с булгур и ориз/

Измийте една чаша ориз и половин чаша булгур. Запържете леко една глава ситно нарязан лук (по-добре праз). Прибавете ориза и пържете докато стане като стъклен. Налейте 3 чаши гореща вода. Сол на вкус, чер пипер и малко чубрица. Захлюпете тенджерата и оставете да къкри, докато много намалее водата.

Оставете да изстине плънката. Докато изстива, ще поеме останалата вода. Свийте сармите и ги подредете плътно в тенджера. На дъното и отгоре - по 2-3 цели листа. Залейте с леко подсолена гореща вода колкото едва да се покрият, сложете чинийка върху сармите и най-отгоре капак.

Оставете да къкри около половин час.

Консумират се студени със заливка - счукан или ситно нарязан чесън, олио, оцет, щипка сол и малко вода от тенджерата, а ако не е останала - от чешмата.

Постен славянски гювеч

Необходими продукти

3 глави лук

3 чушки /зелена и червени/

1 морков /настърган/

8-10 картофа

3-4 домата и 1 к. ч. ориз

1 ч. л. червен пипер

Магданоз и сол

Черен пипер по желание

Начин на приготвяне

Задушават се лука, чушките и моркова. Прибавя се ориза, картофите нарязани на едро, настъргани домати, червен пипер, сол и 4 к. чаши вода. Всичко се изсипва в тава, поръсва се магданоз и се пече в загрята фурна до готовност.

Сервира се в компания на сурова туршия.

Содена питка

Необходими продукти:

550 гр брашно

350 мл газирана вода

1 равна ч. л. сода бикарбонат

1ч. л. сол

1 ч. л. захар

5 с.л. олио

1 с.л. оцет

1 брой бакпулвер

Начин на приготвяне:

Омесваме продуктите, оформяме питка и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 30-35 минути. Питката става пухкава и вкусна. По желание може да се сложи паричка за късмет и благоденствие.

Вечерта около трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото - за бабата, и така до най-малкия член на семейството.

Трапезата не се вдига до другия ден.

Екипът на Dunavmost ви желае приятен апетит и светли празници!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари