Пет идеи за празничната маса на Бабинден

9
Какво се слага на трапезата на днешния празник?
Какво се слага на трапезата на днешния празник?

Какво се слага на трапезата на днешния празник?

На 8 януари празнуваме Бабинден.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

На трапезата се слагат задължително погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино.

Публикуваме 5 идеи за празничната маса в дома ви, с които да зарадвате близките си. Рецептите са заимствани от страница "Мистерия жена" във Facebook.

ИЗБРАНИ РЕЦЕПТИ:

БАБИН ЛУЧНИК

Необходими продукти:
1 кг тесто, 500 г лук, 50 мл олио, чубрица, джоджен, сол

Начин на приготвяне:
Тестото се разделя на две различни по големина топки. По-голямата топка се разточва на кора с няколко сантиметра по-широка от тавата.

Нарязаният на едро лук се задушава в олио около 10 минути. Прибавят се чубрица, джоджен и сол на вкус. Разбърква се добре и се изсипва върху кората равномерно.

Втората топка се разточва на кора с големината на тавата. Слага се върху лука, припокрива се с краищата на долната кора и се прищипва.Пече се в умерена фурна около 20-30 минути. Готовият лучник се нарязва на триъгълни парчета.

МАСЛЕНИЦА ЗА БАБИНДЕН

Необходими продукти:
1 кг брашно, 500-600 г сирене, 2 яйца, 300 - 400 мл. топличка вода, 1 пак. /125 гр./ краве масло, 1 кубче мая /за 1 кг. тесто/, 1 с.л. захар, 2 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 с.л. сол, 200-220 мл олио, олио за поръсване, /по желание жълтък за намазване и сусам за поръсване/

Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, добавят се маята, захарта, солта, оцета и олиото. Разбиват се двете яйца, налива се около 400 мл. топличка вода и се замесва меко тесто.

Разделя се на 6 части, които се оформят като топки, поръсват се обилно с брашно и оставят да втасват.
Може да се остави първо цялото тесто да втаса за около час, след което и отделните питки за 30 минути.

Разтопява се маслото и към него се добавя олиото. Всяко топче се потапя в разтопеното масло и се разтегля с ръце на кора с диаметър 30 см.

Поръсва се с натрошено сирене и олио. Затваря се с втора питка и завива на руло. Така се оформят три рула. Всяко едно се усуква в противоположни страни и завива като баница, като краищата им се съединяват. Оставя се да втасва още 10 мин., намазава се с жълтък и се поръсва със сусамени семена. Пече на загрята на 180-200 градуса фурна за около 30-40 мин.

МЛЕЧНА БАНИЦА ЗА БАБИНДЕН

Необходими продукти:
1 кг брашно, 400 мл вода, 15 г сол, 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, 300 г масло, 6 яйца, 1 л прясно мляко, 100 г грис, 300 г захар

Начин на приготвяне:
От брашното, водата, солта, оцетът и олиото се замесва тесто. От него се разточват 5-6 кори. Всяка кора се намазва с масло и се слага върху другите. Нарязват се на парчета и се полуизпичат във фурна. Прясното мляко се кипва и в него на струйка се сипват грисът и захарта. Дръпва се настрана и се добавят разбитите яйца. Докато са още топли корите, наредени в тавичка, се поливат с млечната смес и баницата се изпича в умерена фурна, докато заливката се сгъсти.

УСУКАНА ПИТКА ЗА БАБИНДЕН

Необходими продукти:
За тестото 700-800 г , 250 мл топло прясно мляко, 3 с.л. кисело мляко, 2 яйца + 1 белтък, 1 с.л. суха мая /10 г/, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, 4 с. л. олио, брашно 100 г, свинска мас /краве масло/, 300 г сирене

Начин на приготвяне:
От изброените продукти /без олиото/ се замесва меко тесто. Олиото се използва накрая за доомесване. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема. След това се разделя на 6 топчета. Всяко топче се разточва върху набрашнен плот и леко се издърпва с ръце с големината на тавата.

Всеки лист се намазва с мас или масло, поръсва се със сирене /без последния/ и се налагат един върху друг. С остър нож се нарязва на 6 ленти и всяка се усуква и слага в тавата.

Може да се подреди и във вид на кръг, започвайки от центъра. Оставя се да втаса още 30 мин., намазва се с разбития жълтък /с малко олио или прясно мляко/ и се пече на 180 градуса до готовност /ок. 45 мин./

ВИТА БАНИЦА

Необходими продукти:
за тестото:
ок. 500 г брашно, 20 г мая, 250 мл. хладка вода, 1 с.л. кисело мляко,1 щипка сода бикарбонат, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. оцет, 40 г краве масло и отделно малко за намазване
за плънката:
4 яйца, 400 г сирене

Начин на приготвяне:
От изброените продукти се замесва меко тесто, разделя се на 5 топки, които се покриват с кърпа и се оставят да починат за 30 минути.

Приготвя се плънката от яйцата и сиренето.

Всяка топка се разточва на възможно най-тънка кора. Отгоре се разпределя от плънката и няколко бучки масло. Така приготвената кора се навива на руло и се нарежда в намаслена тава. Около нея се подреждат останалите кори. Завитата баница трябва да си почине за още 15-20 минути.

Преди да се пече витата баничка се намазва с малко мазнина и се слага в предварително загряна фурна - на 200 градуса.

След изпичането баницата се намазва с малко масло и се покрива с кърпа.

Весел празник!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари