Тръгна 24-та българска антарктическа експедиция

0

Тръгна 24-та Българска антарктическа експедиция към остров Ливингстън - днес на летище София екипът на проф. Христо Пимпирев бе изпратен от колеги, приятели, роднини и медии, предаде репортер на БГНЕС.

Маршрутът на полярниците е тази вечер към Рим, оттам - за Буенос Айрес, после летят към Ушуая, най-южният град в света и оттам - испанският военно-изследователски кораб "Есперидес" ще ги закара на нашата база "Св. Климент Охридски" на о-в Ливингстън. Обратният маршрут е пак през тези точки. „Мечтал съм да стъпя на това място”, заяви пред медиите геологът от Софийски университет и именникът днес Стефан Велев, който за първи път е включен в експедицията.

Около нашата база геоложката работа в общи линии е свършена, но остават две петънца на около 80 км от нея, където ще бъдем първите геолози, които ще проведат своите наблюдения за около 10-тина дни. А времетраенето на цялата експедиция ще бъде за около месец и половина-два. Атмосферните условия на базата дори по това време са непредсказуеми, продължи Велев. И обясни, че сега там дневните температури варират от 3-4 градуса, а нощните могат да паднат до минус 20. Тази година нашите членове на експедицията са екипирани добре и по време на проучванията си извън базата ще спят на палатки.

Ще разполагат също с два сателитни телефона за връзка с нашата и с испанската база. Стефан Велев е особено въодушевен от пътуването, защото хобитата му са свързани със ските, планината, катеренето, алпинизма. Той целенасочено се е готвил за експедицията - всяка събота и неделя е бил в планината, и смята, че физически няма да има никакъв проблем.

Другият забележителен член на експедицията е палеонтологът и главен асистент, д-р Дочо Дочев, също преподавател в СУ „Св.Климент Охридски”. Той откри повече подробности около проекта, за който ще работят със Стефан Велев на около 80 км извън базата ни. Там те ще събират вкаменелости от скали с вулканичен произход, ще вземат проби, за да определят възрастта им. Дочев очаква експедицията да е върховото преживяване в живота му. Но не подценява и забавленията в свободното време - четене на книги, игра на шах, нови запознанства. Новата година нашите полярници ще посрещнат в Аржентина.

Антарктида е много богата на полезни изкопаеми - тя е ресурсът, който тепърва ще се използва в бъдеще, има и много вкаменелости от юрския и кредния период, които не са още разкрити, поясни още самият проф. Пипмирев. И добави, че през юрата и кредата не е имало въобще лед на полюсите и на Антарктида са живели динозаври. Не казвам, че ще намерим динозаври, но все ще открием друго, което ще бъде ново за науката, посочи той. За позабравилите - на Ливингстън, в това българско кътче земя, телевизия няма, компютрите са със слаб сигнал, а най-близката база до нашата е на испанците, на около 2-3 км.

Ръководеният от проф. Христо Пимпирев екип е наистина добре екипиран, намерил си е сериозен спонсор, който ги е снабдил с най-качественото и необходимо за работата им. Новата година нашите полярници ще посрещнат в Аржентина, където проф. Пимпирев е запазил къща, в която ще се срещнат с други членове на експедиция, които сега се връщат. Празникът ще бъде задължително с висок емоционален градус.

Само преди дни, на връх Коледа, бе окончателно завършен националният „Проект Антарктика – Времева Капсула до Утрешните хора”. В рамките на 24-та Българска антарктическа експедиция бе заровена Времевата капсула, съхранила стотици послания на хора цял свят, събирани през изтеклата година. Капсулата бе заровена до първия православен храм на ледения континент - българският, от инициатора на проекта писателката Людмила Филипова и командирът на Българската база Йордан Йорданов.

Мястото е специално избрано в скално възвишение на остров Ливингстън, над базата. До дни над капсулата ще бъде монтиран и триметров кръст, който ще се вижда от морето. Идеята е капсулата да бъде отворена през декември 2060 г., точно 99 години след ратифицирането на международния Антарктически договор, когато той изтича и бъдещето на девствения континент ще бъде отново в ръцете на 28-те страни с бази на Антарктида. Православният параклис "Св. Йоан Рилски" е напълно завършен и изографисан. Той ще бъде официално открит на Богоявление и осветен със светена вода дадена лично на проф. Пимпирев от Западно и средноевропейски митрополит Антоний, който на 22 декември отслужи тържествен водосвет по случай заминаването на групата.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари