„Топлофикация Русе” ще гори биомаса и нефтени шисти

0
Блок № 4 пък ще бъде преустроен да работи на природен газ
Блок № 4 пък ще бъде преустроен да работи на природен газ Снимка: Надежда Чипева

„Топлофикация Русе” подготвя замяна на част от въглищата, използвани в производствената дейност с биомаса и нефтени шисти.

Това става ясно от инвестиционно предложение, публикувано на сайта на топлофикационното дружество. От него става ясно, че от следващата година въглищата ще останат само 50% от общия микс използвани горива. Останалото ще бъдат смес от биомаса, горими неопасни отпадъци и нефтени шисти.

В тази връзка се предвижда изграждане на пещ за съвместно изгаряне на биомаса и горими неопасни отпадъци, както и на инсталация за очистване на димни газове, със степен на десулфуризация /очистване от серен диоксид по-голяма от 97 процента. Това, според инвестиционното предложение, ще позволи едновременна работа на три парогенератора. Блок № 4 пък ще бъде преустроен да работи на природен газ. До достигане на пълния капацитет на сяроочистващата инсталация, той ще работи на газ с комин № 2. В последствие, в зависимост от цените на горивата, се предвижда блок № 4 да бъде реконструиран за изгаряне на твърдо гориво, като ще остане възможността за работи и с газово гориво.

Ще бъде извършен монтаж на слънчеви колектори за подгряване на технологична вода в ТЕЦРусе-Изток”.

Всички, които желаят да изразят мнения и становища могат да го направят писмено в Община Русе или в РИОСВ – Русе, “Придунавски булевард”, № 20, пощенски код 7000.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари