Арестуваха капитана на кораба, предизвикал разлив на гориво в река Дунав

0
Капитанът ще бъде глобен, допълни управителят на фирмата корабособственик Веселин Рубчев
Капитанът ще бъде глобен, допълни управителят на фирмата корабособственик Веселин Рубчев Видео: Русе Медиа

Към момента няма данни за замърсяване в българския участък на реката според екоминистерството

Капитанът на българския кораб, който предизвика разлив на гориво в сръбския участък на река Дунав, е арестуван.

Това съобщи управителят на фирмата корабособственик Веселин Рубчев, предаде Русе Медиа.

От екоминистерството обявиха, че няма данни към момента за замърсяване в българския участък на реката. Русенската медия допълва, че в следващите дни предстои работна среща на институциите в Русе, свързана с реакции и действия при евентуален разлив на гориво в река Дунав.

Срещата е провокирана от инцидента, който се е случил в сръбски води с българския кораб „Jumbo III“. Плавателният съд, специализиран в превоз на големи и извънгабаритни товари, е доставил пера за вятърни централи от Констанца, след което е трябвало да потегли от Сърбия за Унгария, където да товари контейнери. Инцидентът е станал поради технически проблем.

Тъй като пътува на 12 часа, поради недостиг на квалифициран български екипаж, през нощта екипажът почива, а корабът стои на котва. В този момент, когато екипажът почива, сработват горивните помпи, които прехвърлят гориво от дневния танк в работния танк. Работният танк прелива и горивото изтича в Дунава“, обясни Рубчев. Така 35 тона дизелово гориво са се изсипали в реката.

Властите незабавно са били уведомени, а разливът – ограден, за да се предотврати замърсяване. За щастие мазното петно плува между брега и основното течение на река Дунав и нито влиза в основното течение, нито отива на брега. Затова засега няма нанесени щети, но ако такива все пак се появят, те ще бъдат покрити от застраховката на кораба, която е в размер до половин милиард долара.

Докато върви разследването на инцидента, екипажът няма право да слиза на брега, а капитанът е в ареста за 48 часа. В петък се очаква да бъде разпитан при прокурор, а в понеделник ще има разпит на останалия екипаж, след което прокурорът ще реши какво ще предприеме. Засега се очаква да бъде наложена парична глоба на капитана. От фирмата корабособственик са отправили искане за съдействие до българското посолство в Сърбия.

От българското екоминистерство заявиха, че ситуацията се следи, включително и чрез Системата за ранно предупреждение за аварийни замърсявания на река Дунав, в която участват държавите от международния басейн на реката. Информирани са всички компетентни институции с цел предприемане на действия при необходимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    РУБИЖИП
    Хахахахахаха. Включила се трансферната помпа от сторидж към сетлинг танк, или от сетлинг към дейли танк? За малко пари такова качество на екипажа ти. И сега колко ще спестиш от разликата от глобата и намалените заплати? УКРИ ли ти бяха екипажа? Капитана го пиши затворник, кораба арестуван, чартъра на загуба. Айде със здраве.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари